UKRAJINA Europska unija šalje hitnu pomoć u okviru Mehanizma EU za civilnu zaštitu - Kanal 5

UKRAJINA Europska unija šalje hitnu pomoć u okviru Mehanizma EU za civilnu zaštitu

Nakon zahtjeva ukrajinske vlade za hitnu pomoć zbog opasnosti od daljnje eskalacije, Europska komisija koordinira isporuku osnovnih potrepština za potporu civilnom stanovništvu putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu. Time se podupiru napori Ukrajine u pogledu pripravnosti za sve moguće scenarije.

Povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič izjavio je: 

EU izražava punu solidarnost s ukrajinskim narodom, među ostalim uz konkretnu potporu. Nakon što je Ukrajina zatražila našu pomoć, neprekidno radimo kako bismo pomogli vlastima. Hitna pomoć je već na putu. Slovenija, Rumunjska, Francuska Irska i Austrija već su dale prve ponude i u narednim danima očekujem sudjelovanje i drugih država članica EU-a.

Početna pomoć koja se nudi u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu uključuje medicinsku opremu i medicinske postaje, šatore i električne generatore iz Slovenije, Rumunjske, Francuske, Irske i Austrije. Koordinacijski centar EU-a za odgovor na hitne situacije u stalnom je kontaktu s ukrajinskim vlastima radi usmjeravanja dodatne pomoći, a EU je spreman pružiti potporu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.