Ukrajina će obilježiti Dan neovisnosti bez proslave - Kanal 5

Ukrajina će obilježiti Dan neovisnosti bez proslave

Ukrajina sutra slavi Dan neovisnosti, a ujedno se navršava pola godine od početka ruske agresije. Zbog straha od ruskih napada na vladine i civilne zgrade, u Kijevu su zabranjene sve proslave, a američko veleposlanstvo pozvalo je svoje građane da odmah napuste Ukrajinu.  

Ruske snage nastavile su snažne raketne i topničke napade. Linija fronte razvučena je u pet oblasti i na više od 950 kilometara. Zelenski kaže da je Rusija dosad ispalila više od 3500 krstarećih raketa, ali unatoč danonoćnom raketiranju, već tjednima na fronti nema znatnijih promjena. Ukrajinci grčevito brane svaki pedalj zemlje. O tome najbolje svjedoče bitke za Marinku i Avdiivku, nedaleko od separatističkog uporišta Doneck, koje traju od početka rata.

Ukrajina ima gotovo pola milijuna naoružanih ljudi, ruska vojska i separatisti oko 300 tisuća. Glavni zapovjednik ukrajinske vojske Valerij Zalužni govorio je o gotovo 9 tisuća poginulih vojnika, dok neovisni izvori taj broj množe barem s tri, a broj ruskih i separatističkih žrtava procjenjuju na oko 15 tisuća. Obilježavajući Dan državne zastave, Volodimir Zelenski upozorava da bi Rusija sutra, na Dan neovisnosti, mogla izvesti snažan napad na Kijev.

Foto: Volodimir Zelenski

“Ako nas napadnu, dobit će snažan odgovor. Svaki dan odgovor će biti sve veći i jači.”, upozorio je.

Zelenski kaže da će se ukrajinska zastava opet vijoriti u Melitopolju i Hersonu, da je sve počelo na Krimu i da će ondje sve i završiti. U tome ima snažnu potporu zapadnih zemalja, čiji su lideri na summitu Krimske platforme videovezom obećali dugoročnu pomoć Ukrajini.

Leave a Comment

Your email address will not be published.