Uhićena bivša ministrica Gabrijela Žalac - Kanal 5

Uhićena bivša ministrica Gabrijela Žalac

Bivša ministrica Gabrijela Žalac je uhićena, a u priopćenju Europskog ureda javnog tužitelja se navodi da su uhićene četiri osobe od kojih je jedna od njih je Gabrijela Žalac. Žalac je uhićena zbog posla sa softverskom firmom kojeg je ugovorilo ministarstvo dok mu je ona bila na čelu, a riječ je o poslu vrijednom 13 milijuna kuna.

“Četiri osobe uhićene zbog sumnje na prijevaru u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Ured europskog javnog tužitelja u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi hitne dokazne radnje danas, 10. studenoga 2021. godine, u Hrvatskoj”, priopćio je Europski ured javnog tužitelja.

“Navedene radnje odnose se na četiri osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava.

Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti”, stoji u priopćenju.

Priopćenje se oglasila i hrvatska policija koja navodi kako je uhićen i jedan aktualni državni dužnosnik.

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode finalizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je nekoliko fizičkih te pravnih osoba s područja Policijske uprave zagrebačke, Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Danas u ranim jutarnjim satima uhićene su četiri osobe, među kojima se nalazi jedna bivša državna dužnosnica te jedan aktualni državni dužnosnik.

U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja.”

Policija je u posljednje vrijeme provodila kriminalističko istraživanje u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a predmet istraga bio je posao koji je tvrtka Ampelos 2018. godine dobila od Ministarstva regionalnog razvoja, kojim je tada upravljala Gabrijela Žalac.

Ampelos je za razvoj Informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem potpisao ugovor vrijedan 13 milijuna kuna bez PDV-a. Ministarstvo je na taj projekt prvo planiralo potrošiti 5.764.800 kuna. Potom su 2017. procijenili vrijednost na 9 milijuna i 860 tisuća kuna, da bi na kraju, 2018., završili na spomenutih 13 milijuna, odnosno 16 s PDV-om.

Leave a Comment

Your email address will not be published.