Ugostitelji Istre i Kvarnera u četvrtak zatvaraju lokale na 60 minuta kao poruku upozorenja - Kanal 5

Ugostitelji Istre i Kvarnera u četvrtak zatvaraju lokale na 60 minuta kao poruku upozorenja

Ugostitelji Kvarnera i Istre sutra će, s početkom u 11.55 sati, na sat vremena zatvoriti svoje ugostiteljske objekte, a s ciljem da upozore na težak položaj u kojem su se ugostitelji našli zbog pandemije te potaknuli na žurno djelovanje odgovornih institucija za očuvanje radnih mjesta i spriječavanje kolapsa gospodarstva.

Akciji ima naziv „5 do 12“, a pokrenula je Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre, s namjerom spašavanja sudbina tisuća zaposlenih u tom sektoru, ali i poticanja građana i ugostitelja na solidarnost.

Simboličko privremeno zatvaranje ugostiteljskih objekata ima cilj ukazati na mogućnost da tih sat vremena postane puno dulji vremenski period. Kako bi se to spriječilo, ugostitelji od odgovornih tijela zahtijevaju obustavu naplate PDV-a do 01. ožujka 2021., sniženje stope PDV-a na hranu, što uključuje i pića, na 10% te potpore kroz kredite za likvidnost i investicije u suradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om.

Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre provela je anketu na uzorku od 500 ugostitelja, od kojih čak 60 posto bilježi pad u poslovanju od preko 50 posto, dok gotovo 40 posto smatra da u trenutačnim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Osim toga, čak 80 posto poslodavaca u ugostiteljstvu , bit će prisiljeno otkazivati ugovore djelatnicima uslijed pada poslovanja i ostalih nepogodnosti koje su ih snašle.

Ono što je trebalo biti rekordna sezona pretvorilo se u borbu za opstanak zbog negativnog utjecaja pandemije koronavirusa. Dosad donesene mjere očuvale su preko 700.000 radnih mjesta i spasile hrvatsku ekonomiju do početka turističke sezone, ali to rješenje nažalost samo je privremen spas.

Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre poziva ugostitelje svoje regije da se pridruže akciji „5 do 12“ i 10. rujna zatvore svoje objekte na 60 minuta te time osvijeste odgovorna tijela da zbilja jest „5 do 12“ da se poduzmu daljnji koraci. Također pozivaju sve građane na solidarnost i razumijevanje za period u danu u kojem će ugostiteljski objekti biti zatvoreni kako bi podržali akciju.

Leave a Comment

Your email address will not be published.