UDRUGA FRANAK Addiko banka mora platiti tužitelju sa zateznim kamatama gotovo 600.000 Kuna, dosuđen je treći pravomoćno ništetan ugovor - Kanal 5

UDRUGA FRANAK Addiko banka mora platiti tužitelju sa zateznim kamatama gotovo 600.000 Kuna, dosuđen je treći pravomoćno ništetan ugovor

Dosuđen je i treći pravomoćno ništetan ugovor o kreditu s valutnom klauzulom CHF, zajedno s aneksom kojim je provedena konverzija u eure 2011. godine, a to znači da se ne radi o konverziji na temelju Zakona o konverziji, objavio je putem Facebooka Goran Aleksić iz Udruge Franak..

Presudu splitskog suca Mislava Polića potvrdilo je sudsko vijeće Županijskog suda u Vukovaru u sastavu Željko Marin, predsjednik vijeća, Krešimir Biljan sudac izvjestitelj te sutkinja Vesna Vrkić Perak članica vijeća, presudom Gž-604/21 od 2. kolovoza 2022.

Tužitelja je zastupao splitski odvjetnik Srđan Kalebota, kojemu je to druga pravomoćna presuda za ništetnost CHF ugovora.

Taj ugovor je konvertiran, ali se ne radi o zakonskoj konverziji, nego o dogovoru tužitelja i banke iz 2011. godine kojim je ugovorena i aneksom provedena konverzija. Zbog toga taj postupak nije bio ni pod kakvim znakom pitanja što se tiče konverzije, budući da konverzija koja je provedena prije zakonske konverzije nije dvojbena na sudovima. Naglašavamo to zbog toga što potrošači često pitaju, ako su konvertirali kredit 2011./2012./… moraju li čekati na tužbu, moramo ponoviti da takve konverzije nisu razlog za pravnu nesigurnost, i s takvim konverzijama svatko ima pravo tužiti bez ikakve bojazni da će izgubiti sudski postupak.

Tužitelj je zatražio samo preplaćene iznose kamate i tečaja, pa će puno obeštećenje zatražiti novom tužbom kojoj će temelj biti pravomoćna presuda za ništetnost ugovora i aneksa ugovora. Tom novom tužbom zatražit će povrat svih uplaćenih anuiteta na temelju ništetnog ugovora od kojih će oduzeti već suđenu razliku tečaja i kamata.

Temeljna utvrđenja u presudi su sljedeća: 1. Potvrđena je prvostupanjska presuda kojom je utvrđena ništetnost ugovora o kreditu od 250.000 CHF, 2. Potvrđeno je time da je ništetan i aneks ugovora kojim je provedena konverzija, 3. Potvrđeno je da ne postoji niti založno pravo, 4. Potvrđeno je da Addiko Bank mora vratiti preplaćene kamate i preplaćeni tečaj zajedno sa zateznim kamatama, što iznosi ukupno 302.000 kuna plus zatezne kamate, 5. Ništetnost valutne klauzule CHF i ništetnost promjenjive kamatne stope utvrđena je u kolektivnom sudskom postupku, i to je primjenjivo na konkretni sudski postupak, 6. Budući da su ništetni bitni sastojci ugovora, predmet (valuta CHF) i cijena (kamatna stopa), ugovor ne može opstati, a budući da je ništetan temeljni ugovor, ništetan je i aneks kojim je provedena konverzija.

Foto: Screenshot

“Čestitamo odvjetniku Kaleboti i njegovom klijentu, kao i sucima u Splitu i Vukovaru na odličnim presudama! Na potezu je Vrhovni sud RH koji će prema najavama predsjednika Vrhovnog suda RH razriješiti preostala bitna pravna pitanja vezano za slučaj franak do kraja godine. Čeka nas vruća jesen!”, stoji u Aleksićevoj Facebook objavi.

Može biti slika sljedećeg: tekst

648Jasmina Lončarević Serdar, Tihana Tomas Skala i 646 drugih

44 komentara

69 dijeljenja

Sviđa mi se

Komentar

Podijeli

Leave a Comment

Your email address will not be published.