U prvih 8 mjeseci 2022. godine ubijeno čak 12 žena zbog obiteljskog nasilja - Kanal 5

U prvih 8 mjeseci 2022. godine ubijeno čak 12 žena zbog obiteljskog nasilja

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježava se u spomen na tragediju koja se dogodila 22. rujna 1999. tijekom brakorazvodne parnice. Bivši policajac pištoljem je ubio suprugu, sutkinju i odvjetnicu te teško ranio zapisničarku. U Hrvatskoj je lani ubijeno 14 žena, a u prvih osam mjeseci ove godine čak njih 12. 

Mi sada, u ovom trenutku, imamo žene koje se boje za svoj život i zato je važno da dam do znanja svima nama koji smo danas ovdje da dok mi pričamo, žene žive u strahu, ističe Lorena Zec iz udruge SOS Rijeka. 

Procjenjuje se da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje. Statistika je poražavajuća. 

U prvih osam mjeseci ove godine evidentirano je 6,1% više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji, točnije 1223 žrtve, u odnosu na isto razdoblje lani, rekla je Irena Petrijevčanin Vuksanović, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Lani je ubijeno 14, a ove godine dosad već 12 žena. S Općinskog suda u Zagrebu, gdje je 1999. počinjen femicid, danas se šalju jasne poruke. 

Puno je teže patrijarhat rastvoriti i pokazati što je ključ, ako imate i sutkinje, čuli ste kakve izjave se daju, što bismo mi kad bismo sve nasilnike zatvorili? Ne bismo imali nasilja, rekla je Rada Borić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba. 

Upalio se crveni alarm. Promjene su potrebne pa ministar pravosuđa priprema paket zakonskih izmjena u čijem će fokusu, poručuje, biti žrtva. Među ostalim, umjesto mjere zabrane prilaska razmatra se istražni zatvor za nasilnike. 

Naša Vlada želi poslati jasnu poruku da nasilje nije prihvatljivo, nećemo ga tolerirati, i da ćemo ga najstrože sankcionirati. Društvo je učinkovito onoliko koliko ima instrumenata i snage da zaštiti one najranjivije, a žrtve su svakako ranjive, rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave. 

Hrvatska ima 25 skloništa za žene. Danas je njih 16 dobilo financijsku potporu od 830.000 kuna. 

Sustav zaštite žrtava nasilja nije savršen, time je više naše poslanje i ustrajnost da ga trebamo unaprjeđivati i jačati potrebama žrtvama. Još jednom za nasilje se nikad ne može naći opravdanje, rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Statistika upućuje na to da Hrvatska može i mora učiniti više.

Lucija Judnić razgovarala je s profesoricom Marinom Ajduković, koja je govorila o tome koliko su žrtve zaštićene, s obzirom na to da mnogi primjeri pokazuju da su mjere zabrane neučinkovite. 

Podaci i konkretni slučajevi pokazuju da žene žrtve nasilja u obitelji nisu zaštićene. U navedenim slučajevima se radilo o ženama za koje se znalo da su dugo izložene nasilju. Imamo velik broj takvih slučajeva, rekla je Ajduković. 

Do kraja godine trebao bi stići novi paket zakonskih mjera prema kojima bi se, umjesto mjera zabrane prilaska ili komunikacije, počinitelj mogao naći u istražnom pritvoru. Ajduković je rekla da je to situacija za koju je jako važno da se vidi strukturirana procjena razine rizika tko treba nužno i odmah ići u istražni zatvor.

Leave a Comment

Your email address will not be published.