U Hrvatsku stigla nova zaštitna maska koja sama 'ubija' koronavirus - Kanal 5

U Hrvatsku stigla nova zaštitna maska koja sama ‘ubija’ koronavirus

Maske koje same ‘ubijaju’ koronavirus stigle su i u Hrvatsku te su u distribuciji preko Medike, a uskoro bi trebale biti dostupne u ljekarnama gdje će ih moći kupiti građani s pojedinačnom cijenom oko 40 kuna.

Maska se izgledom ne razlikuje od klasičnih kirurških maski za lice, no prilikom izrade u materijal su inkorporirali bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima, objavila su 24sata.

Važno je da se masku može koristiti višekratno, gotovo dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili se ne zaprlja. Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mjesec dana. Maska se u kontinuitetu može nositi do tri sata, a potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizirala patogene.

Osmislili su je izraelski znanstvenici i razvili su je temeljem tehnologije za izradu zavoja i druge vojne opreme, a specifičnost maske leži u činjenici kako se njezina učinkovitost ne smanjuje s vremenom. Koriste liječnicima, ali i svim ljudima koji se učinkovito žele zaštititi od korona virusa.

Leave a Comment

Your email address will not be published.