U centru Siska urušila se stambena zgrada oštećena u potresu - Kanal 5

U centru Siska urušila se stambena zgrada oštećena u potresu

Noćas se urušila višestambena zgrada oštećena u potresu u Frankopanskoj ulici u centru Siska, a nakon urušavanja na mjesto događaja, koje je odmah zaštićeno, ubrzo su stigle sve žurne službe, a dio Frankopanske ulice zatvoren je za promet. 

“Odmah po dojavi građana, obaviještene su žurne službe. Vatrogasci su izašli na teren. Policija je blokirala ulicu i u ovim trenucima PU sisačko-moslavačka vrši očevid. Nakon toga slijedi uklanjanje zgrade.”, rekao je Željko Prpić, Centar 112 Sisačko-moslavačke županije.

U urušavanju objekta nitko nije stradao. Naime, zgrada je nenastanjena od potresa.

Zgrada, čije su pročelje krasili brojni ukrasi, izgrađena je početkom 20. stoljeća, a osim u stambene, nekad je korištena i za ugostiteljske namjene. Imala je veliku ambijentalnu vrijednost i jedan je od rijetkih primjera tako oblikovane secesije u Sisku. 

O urušavanju zgrade na službenoj Facebook stranici oglasio se i grad Sisak.

Iako je zgrada u privatnom vlasništvo, te je jedan vlasnik privremeno smješten u Osijeku, a drugi u kontejnerskom naselju, Grad je postavio skelu kao privremeno rješenje, izradio elaborat za uklanjanje i prijavio zgradu kao prioritet za uklanjanje s obzirom na izuzetno loše stanje objekta. S hitnim uklanjanjem se složila i građevinska inspekcija te je Državni inspektorat, prema našim saznanjima izdao rješenje o uklanjanju, no to je svojom intervencijom blokiralo Ministarstvo kulture. Konzervatorski odjel Ministarstva kulture je pročelje objekta proglasilo bitnim te su najavili da će prije rušenja obaviti radove radi podupiranja pročelja. Međutim, nikakvi radovi nisu obavljeni te je rušenje zaustavljeno sve do jutros kada će se vjerojatno aktivirati državni Stožer i pokrenuti sustav za uklanjanja opasnih građevina, stoji u objavi. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.