U Brodosplitu položene kobilice za nove brodove obalne straže - Kanal 5

U Brodosplitu položene kobilice za nove brodove obalne straže

U Brodograđevnoj industriji Split položene su kobilice za novogradnje 541 i 542, iz serije obalno ophodnih brodova, ugovorenih za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

“Nakon prijema prototipa obalnog ophodnog broda u sastav Obalne straže zadovoljstvo mi je što u suradnji sa splitskim Brodosplitom, nastavljamo gradnju preostalih obalnih ophodnih brodova. Moram naglasiti kako će se dovršetkom ovog projekta značajno unaprijediti sposobnosti Obalne straže za provedbu zadaća stalnog nadzora teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske.”, rekao je Mario Banožić, ministar obrane.

Brodovi dužine 43,16 metara i širine 8 metara bit će opremljeni temeljnim oružjem svih obalnih straža danas, a to su automatski top 30mm i dvije ručno upravljive strojnice 12,7 mm, te 4 ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava. 

“Ovo je win-win situacija, gdje će država, odn. HRM dobit po izuzetno povoljnoj cijeni obalno ophodne brodove, koji su među najboljima u svojoj klasi na svijetu. A osim toga, 40% utrošenih sredstava se vrlo brzo vrati u državni proračun. Kad se tome doda i multiplikativni efekt, onda su koristi za BDP još znatno veći. A Brodosplit u suradnji sa stručnjacima iz MORH-a, je stekao referencu i sposobnost, da ovakve i slične, i još veće brodove nudi na svjetskom tržištu.”, istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Leave a Comment

Your email address will not be published.