U akciji Uskoka i policije uhićena Ana Karamarko, supruga bivšeg podpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a - Kanal 5

U akciji Uskoka i policije uhićena Ana Karamarko, supruga bivšeg podpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a

Policija je potvrdila da u koordinaciji s Uskokom provodi akciju protiv skupine zbog gospodarskog kriminaliteta, ne otkrivajući detalje njihovih kriminalnih radnji kao ni je li među uhićenima supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Ana Karamarko kojoj je jutros pretražen ured, a nešto iza podneva iz njega je u pratnji istražitelja koji su nosili hrpu kutija izašla Ana Karamarko.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Ana Karamrko je i službeno uhićena zbog sumnji da je iz svoje tvrtke Drimia izvukla oko 400.000 kuna preko faktura za nepostoje usluge.

Pretrage su i dalje u tijeku, a osim nje osumničeno je i još 36 osoba, a terete se za izvlačenje novaca iz firmi i utaju poreza tešku nešto više od 02 milijuna kuna.

Policija je potvrdila tek da u koordinaciji s Uskokom provodi akciju iz domene gospodarskog kriminaliteta u kojoj je pod nadzorom policije više desetaka osoba, a u akciju je, dodaju, angažirano oko 150 policijskih službenika. Neslužbeno se doznaje da su u jutarnjim satima krenule pretrage prostorija na zagrebačkom, ali i splitskom te riječkom području te da je osumnjičeno gotovo 40 osoba i više tvrtki.

Skupinu osumnjičenu da je fiktivnim ugovorima iz više tvrtki izvukla oko 20 milijuna kuna i pritom proračun oštetila za oko 11 milijuna kuna navodno su okupila dvojica muškaraca u dobi od 44 i 41 godinu. Nekoliko osumnjičenih je s područja BiH.

Osumnjičenici i njihove tvrtke navodno su od 2017. do prošle godine naplaćivali nepostojeće usluge preko lažnih faktura i pritom varali na porezu. Nezakonito zarađeni novac pritom su raspodijelili “na ruke”, a tvrtka Ane Karamarko, prema pisanju medija, za fiktivne je usluge platila 400.000 kuna.

U ranim poslijepodnevnim satima prvi osumnjičenici trebali bi biti dovedeni pritvorskom nadzorniku na Oranicama. Od tamo će ići na ispitivanje u sjedište Uskoka u Vlašku ulicu, što bi zbog broja osumnjičenih moglo dovršiti i u četvrtak.

Ranije o slučaju;

Istražitelji Uskoka upali su u prostore tvrtke Drimia Ane Karamarko, supruge bivšeg potpredsjednika vlade i bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, javlja Jutarnji list.

U tijeku su uhićenja osumnjičenih i pretresi njihovih stanova i poslovnih prostora, policija i Uskok o akciji se još nisu oglasili. Jutarnji je objavio kako je privedena Ana Karamarko.

Večernji list je objavio da je akcijom obuhvaćeno 38 osoba te devet tvrtki. Sumnja se da su od početka 2017. do kraja 2019. naplaćivali nepostojeće usluge preko lažnih faktura te tako sebi pribavili korist od 20 milijuna kuna dok su proračun oštetili za oko 11 milijuna kuna. Prema njihovim informacijama tvrtka Drimia platila je oko 400.000 kuna za usluge koje nisu obavljene, neslužbeno se doznaje.

Zajednička akcija policije, USKOK-a i poreznog USKOK-a počela je jutros na širem području Zagreba, a njome je obuhvaćeno 38 osoba te devet tvrtki, piše Večernji list. Sumnja se da je ta skupina od početka 2017. do kraja 2019. varala na porezu po već uhodanom sistemu kružnih prevara, odnosno izvlačili su novac tako što su naplaćivali nepostojeće usluge preko lažnih faktura, a sumnja se da su tako sebi pribavili korist od 20 milijuna kuna dok su proračun oštetili za oko 11 milijuna kuna.

Sistem rada u ovakvim prevarama je uvijek isti – osnuje se više trgovačkih društva koja jedna drugima isporučuju robu i usluge, koje su uglavnom nepostojeće. Šalju se fakture koje se plaćaju, a kada novac sjedne na račun podijeli se među optuženicima, sukladno njihovim ulogama u ovom poslu.

Kako se neslužbeno doznaje, mozak ove operacije bili su T.P. i O.K. koji su sve osmislili i organizirali, a isto tako neslužbeno se doznaje da je među onima kojima je policija pokucala na vrata i Ana Karamarko, supruga Tomislava Karamarka, bivšeg šefa HDZ-a. Prema neslužbenim informacijama, njezina tvrtka Drimia platila je oko 400.000 kuna za usluge koje nisu obavljene, a tvrtka Ane Karamarko razlog je zbog koje je pala Vlada Tihomira Oreškovića i to nakon što se otkrilo da je usluge Drimije, koja se među ostalim bavi marketingom i savjetovanjem, poslovala s Josipom Petrovićem, lobistom MOL-a.

Nakon što se za to doznalo u svibnju 2016., povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa zaključilo je kako je Karamarko, koji je u to vrijeme bio prvi potpredsjednik Vlade u sukobu interesa zbog poslovne veze svoje supruge i čovjeka koji radi za MOL, posebice u kontekstu hrvatske arbitraže s MOL-om. Policija je tijekom akcije pretraživala kuće, stanove, automobile i poslovne prostore osumnjičenika, a jedan dio pretraga napravljen je, kako se neslužbeno doznaje i u BiH. Nakon što pretrage budu obavljene, osumnjičenici će biti odvedeni u USKOK na ispitivanje, nakon čega će se odlučiti, hoće li se i protiv koliko osumnjičenika tražiti određivanje istražnog zatvora. Inače, neslužbeno se doznaje i da je riječ o akciji koja je mjesecima pripremna te koja je trebala biti okončana u ožujku, no to je spriječila epidemija COVID-19.

Leave a Comment

Your email address will not be published.