PORUKA UGOSTITELJA Trebamo kredite za likvidnost, upitno je 60.000 radnih mjesta - Kanal 5

PORUKA UGOSTITELJA Trebamo kredite za likvidnost, upitno je 60.000 radnih mjesta

Jelena Tabak objasnila je reporteru N1 televizije zašto u 12.30 nigdje na Rivi, praktično nigdje u Splitu, nije bilo moguće popiti kavu. Splitski ugostitelji su protestnu akciju za spas sektora, kako objašnjavaju, označavali natpisima da ne rade usred dana.

“To smo učinili iz razloga što ne želimo uprihoditi promet uz ovako visoke stope PDV-a. Imamo najveće stope PDV-a u EU”, kazala je JelenaTabak i ustvrdila da se u krizi izazvanoj epidemijom covida-19 “jedino kod njih nisu smanjile stope PDV-a kako bi se spasila radna mjesta”, govoreći o turizmu.

“Tek u rujnu smo dobili rješenja za plaće za šesti mjesec. Plaće smo isplaćivali mi našim radom”, kazala je.

Tabak je nabrojala nekoliko glavnih problema:

“Krediti za likvidnost nam nisu dostupni… Komercijalne banke imaju svoje razloge zašto su nas stavile u kritičnu grupu i to je usko povezano s PDV-om. Da, mi smo rizična skupina.”

“Ovime pozivamo Vladu da ima sluha i na jedan dijalog da nam pomogne osigurati sredstva za rad koja mi želimo kupiti”, nastavila je Tabak.

Dalje je objasnila da bi, ako bi im se osigurali krediti za likvidnost, poslije toga svejedno moralo smanjiti PDV kako bi te kredite vraćali.

Rekla je da bi to uključivalo redom, pivo, vina, sokove, kavu…

“Riječ je o 60.000 radnih mjesta na nacionalnom nivou”, objasnila je Tabak.

Tabak procjenjuje da se ovoj akciji odazvalo 95 posto ugostitelja u Splitu, ali i njihovi kolege s Hvara, Brača, iz Trilja, Sinja, Zadra, Šibenika, Dubrovnika.

Leave a Comment

Your email address will not be published.