TRANSKRIPTI Što bi se sve još 'čulo' da mjere nisu propale? - Kanal 5

TRANSKRIPTI Što bi se sve još ‘čulo’ da mjere nisu propale?

Bivšu državnu tajnicu Josipu Rimac, koja je uhićena u velikoj antikorupcijskoj akciji, istražitelji su mjesecima tajno nadzirali, a osim automobila, bili su joj ozvučeni stan u Zagrebu, te kuće u Kninu i na moru, sve doznaje i javlja Telegram.

USKOK Josipu Rimac sumnjiči za pogodovanje tvrtki C.E.M.P. investitoru u vjetropark Krš-Pađene, te za pogodovanje dvojici stočara koji su pokušavali dobiti više krških pašnjaka. Rimac je pomagala rodbini i poznanicima da dobiti financijske potpore od Ministarstva gospodarstva na koje nisu imali pravo, a preko bivše pomoćnice ministra gospodarstva Ane Mandac.

Josipa Rimac je kontaktirala i Matildu Copić, ravnateljicu Agencije za plaćanje u poljoprivrede i, navodno, tražila namještanje jednog natječaja, a Copić ju je, prema tajno snimljenim razgovorima, uputila na šeficu Agencije za plaćanja u poljoprivredi iz Šibenika, s kojom je, sumnja se, Josipa Rimac trebala razgovarati o potporama iz natječaja za energetsku obnovu.

Nedugo prije uhićenja, Josipa Rimac je bivšoj pomoćnici ministra gospodarstva Ani Mandac poslala imena dvojice svojih prijatelja koji su, kako joj je najavila, trebali aplicirati na natječaje za potpore.

Dio snimki odnosi se na kontakte Josipe Rimac s tvrtkom C.E.M.P., koja je imala problema s dobivanjem uporabnih dozvola za dijelove vjetroparka kod Knina. Rimac je zvala ministra Marija Banožića i njegove prve suradnice, dok se s Bašićem i Stipićem, sastajala svaki tjedan. Ti njeni telefonski pozivi snimljeni su krajem prošle godine.

“Nemojte raditi probleme C.E.M.P.-u oko izdavanja uporabnih dozvola”, poručila je navodno Ivanu Melvanu, šefu splitske podružnice Hrvatskih šuma, koji je uz predsjednika uprave Krunoslava Jakupčića, osumnjičen u ovoj aferi.

Zvala ga je nakon što joj se Stipić navodno požalio da mu Melvan ne želi dati potrebnu suglasnost. Nakon pritisaka donedavne državne tajnice, Hrvatske šume, sumnja se, ipak daju suglasnost. To je, kako je snimljeno početkom ožujka ove godine, Josipa Rimac osobno javila Milenku Bašiću.

Istražitelji vjeruju da imaju dovoljno tajno snimljenog materijala i o kontaktima Josipe Rimac s čelnim čovjekom HERA-e, Tomislavom Jurekovićem. I on je pod istragom zbog nezakonitog pogodovanja C.E.M.P-u.

Nakon brojnih razgovora s bivšom državnom tajnicom, Jureković navodno žurno donosi nekoliko rješenja na osnovu kojih C.E.M.P. postaje povlašteni proizvođač struje iz obnovljivih izvora energije. Omogućuje mu se otkup struje po cijeni od 94 umjesto redovnih 43 eura po megavat satu.

Istražitelji su Josipu Rimac snimili kako se svojim utjecajima oko vjetroelektrana hvali prijatelju koji ju je posjetio u njezinoj kući u Vodicama. Bilo je to krajem veljače ove godine. “Treba zaraditi i sve isfinancirati”, objašnjava gospođa Rimac, te dodaje kako joj je “na poslu dobro”, a “stigne i dodatno raditi i zaraditi”. Pokazuje svom gostu projekt vjetroparka govoreći mu kako nema većeg u Hrvatskoj.

“Znači to su ti tvoji kanali i sad kad bude duvalo, ti puniš džepove”, komentira gost Josipe Rimac. “Treba raditi. Netko kaže ne može se… može se”, nastavlja Josipa Rimac na što njezin gost zaključuje “a kome će pogodovati nego investitoru”.

Josipa Rimac snimljena je i kako dogovara policu osiguranja za vjetropark. Taj posao trebao je, kako smo već javljali, biti sklopljen u osiguravajućoj kući u kojoj radi njezina sestra za što bi bila plaćena provizija od koje je upravo Josipi Rimac trebalo pripasti 45 tisuća eura.

“Njima sam jasno rekla da im neću riješiti ono što im gori, dok god oni ne raščiste to s vama. I neka biraju. Nekad moram biti i malo bezobrazna”, rekla je u tajno snimljenom razgovoru svojoj sestri. Istražitelji na osnovu tih riječi zaključuju kako je C.E.M.P.-u uvjetovala sklapanje police osiguranja u osiguravajućoj kući u kojoj joj je zaposlena sestra kao nagradu za pritiske kod čelnih ljudi HERA-e i Hrvatskih šuma.

Istražitelji su uvjereni da je kamera u automobilu Josipe Rimac 5. travnja ove godine u večernjim satima snimila kako bivša državna tajnica Ministarstva uprave bivšoj šefici kabineta Ministarstva poljoprivrede predaje mito i to najmanje 10 tisuća eura što joj ih je navodno poslao Sladić.

“Ante ti je rekao da, ako mi to poguramo, on stoji iza onoga što je zadnji put rekao i da sigurno računaš na svojih 500 tisuća kuna kad to prođe. Sada ti je poslao da imaš za Uskrs”, snimljene su riječi Josipe Rimac. I dok izgleda da Ružica Njavro ne vjeruje u to i govori: “Ma daj!”, Josipa Rimac inzistira: “Neš me zajebavat. Ja sam ti to donijela i bris. Drži to”.

U nastavku razgovora spominju i kako bi im dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić trebao pomoći oko teksta uredbe, dok bi Nataša Turbić, načelnica Gračaca trebala za Sladića i Ravlića namjestiti natječaj za pašnjake.

“Al’ nek ne stavlja Čubelića u Povjerenstvo, jer on radi najveći problem i radi joj iza leđa”, rekla je Josipa Rimac kninskom gradskom vijećniku Milenku Tokmakčiji preko kojeg je, kako se sumnja, u ime Sladića i Ravlića slala poruke Nataši Turbić. I Tokmakčija je među osumnjičenima u ovoj aferi kao i Nataša Turbić.

Da su joj istražitelji uspjeli kamere postaviti u sve privatne nekretnine, vidi se iz razgovora što su tajno snimljeni krajem prošle godine u obiteljskoj kući Josipe Rimac u Kninu. Tada se navodno hvalila kako je u Ministarstvu gospodarstva svojim prijateljima i rođacima sredila potpore: “Obradovala sam svoje prijatelje. Javili su mi da je odlučeno da Lapo, Zile i Ljubo dobiju ono i to Lapo 180, a Zile i Ljubo po 200”.

Lapo iz ove snimke je Nikola Lapčić, lokalni obrtnik koji je obavljao razne radove u kući Rimčevih. Kada je, što se čuje na jednoj od snimki, pitao Josipu Rimac kakva bi ona vrata željela, bivša gradonačelnica Knina mu odgovara: “Besplatna vrata”, doznaje Telegram.

Leave a Comment

Your email address will not be published.