TRANSKRIPTI Josipa Rimac: "Treba raditi. Netko kaže ne može se… Može se.” - Kanal 5

TRANSKRIPTI Josipa Rimac: “Treba raditi. Netko kaže ne može se… Može se.”

Istražitelji su Josipu Rimac snimili kako se svojim utjecajima oko vjetroelektrana hvali prijatelju koji ju je posjetio u njezinoj kući u Vodicama, krajem veljače ove godine.

“Treba zaraditi i sve isfinancirati”, objašnjava Josipa Rimac, te dodaje kako joj je “na poslu dobro”, a “stigne i dodatno raditi i zaraditi”. Pokazuje svom gostu projekt vjetroparka govoreći mu kako nema većeg u Hrvatskoj.

“Znači to su ti tvoji kanali i sad kad bude duvalo, ti puniš džepove”, komentira gost Josipe Rimac. “Treba raditi. Netko kaže ne može se… može se”, nastavlja Josipa Rimac na što njezin gost zaključuje “a kome će pogodovati nego investitoru”.

Josipa Rimac snimljena je i kako dogovara policu osiguranja za vjetropark. Taj posao trebao je, kako smo već javljali, biti sklopljen u osiguravajućoj kući u kojoj radi njezina sestra za što bi bila plaćena provizija od koje je upravo Josipi Rimac trebalo pripasti 45 tisuća eura.

“Njima sam jasno rekla da im neću riješiti ono što im gori, dok god oni ne raščiste to s vama. I neka biraju. Nekad moram biti i malo bezobrazna”, rekla je u tajno snimljenom razgovoru svojoj sestri.

Najviše tajno snimljenih razgovora odnosi se na pokušaj mijenjanja uredbe o krškim pašnjacima. Izmjenom uredbe Josipa Rimac je, prema sumnjama USKOK-a, pokušala pogodovati dvojici privatnih poduzetnika koji se bave stočarstvom, Ante Sladiću i Josipu Ravliću.

Njih dvojica bivšu državnu tajnicu u Ministarstvu uprave u razgovorima su nazivali “sestrom”. Sladić u više navrata govori kako se njih dvoje “brzo dogovore”, a uz financijske nagrade navodno joj je kao mito obećao i vrijedno zemljište kod Rogoznice.

Zbog toga, kako navode istražitelji, Josipa Rimac kontaktira “Rušku”, Ružicu Njavro, tajnicu kabineta ministrice poljoprivrede želeći pogurati izmjene uredbe koje odgovaraju njezinim prijateljima. Sladić kao nagradu Ružici Njavro, kako proizlazi iz tajno snimljenih razgovora, nudi 10 do 15 tisuća eura, a Josipa Rimac odgovara mu da je to sasvim “korektan iznos”.

Istražitelji su uvjereni da je kamera u automobilu Josipe Rimac 5. travnja ove godine u večernjim satima snimila kako bivša državna tajnica Ministarstva uprave bivšoj šefici kabineta Ministarstva poljoprivrede predaje mito i to najmanje 10 tisuća eura što joj ih je navodno poslao Sladić.

“Ante ti je rekao da, ako mi to poguramo, on stoji iza onoga što je zadnji put rekao i da sigurno računaš na svojih 500 tisuća kuna kad to prođe. Sada ti je poslao da imaš za Uskrs”, snimljene su riječi Josipe Rimac. I dok izgleda da Ružica Njavro ne vjeruje u to i govori: “Ma daj!”, Josipa Rimac inzistira: “Neš me zajebavat. Ja sam ti to donijela i bris. Drži to”.

U nastavku razgovora spominju i kako bi im dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić trebao pomoći oko teksta uredbe, dok bi Nataša Turbić, načelnica Gračaca trebala za Sladića i Ravlića namjestiti natječaj za pašnjake.

“Al’ nek ne stavlja Čubelića u Povjerenstvo, jer on radi najveći problem i radi joj iza leđa”, rekla je Josipa Rimac kninskom gradskom vijećniku Milenku Tokmakčiji preko kojeg je, kako se sumnja, u ime Sladića i Ravlića slala poruke Nataši Turbić. I Tokmakčija je među osumnjičenima u ovoj aferi kao i Nataša Turbić.

Da su joj istražitelji uspjeli kamere postaviti u sve privatne nekretnine, vidi se iz razgovora što su tajno snimljeni krajem prošle godine u obiteljskoj kući Josipe Rimac u Kninu. Tada se navodno hvalila kako je u Ministarstvu gospodarstva svojim prijateljima i rođacima sredila potpore.

“Obradovala sam svoje prijatelje. Javili su mi da je odlučeno da Lapo, Zile i Ljubo dobiju ono i to Lapo 180, a Zile i Ljubo po 200”.

Lapo iz ove snimke je Nikola Lapčić, lokalni obrtnik koji je obavljao razne radove u kući Rimčevih. Kada je, što se čuje na jednoj od snimki, pitao Josipu Rimac kakva bi ona vrata željela, bivša gradonačelnica Knina mu odgovara: “Besplatna vrata”, sve javlja Telegram.

Leave a Comment

Your email address will not be published.