Tonči Glavina: U Hrvatskoj boravi 730.000 turista, a Italija svojim korona-mjerama cilja konkurenciju - Kanal 5

Tonči Glavina: U Hrvatskoj boravi 730.000 turista, a Italija svojim korona-mjerama cilja konkurenciju

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina izjavio je kako posljednjih sedam dana Hrvatska ima prosjek od 730.000 gostiju. Rast zaraženih koronavirusom i pogleda na to iz inozemstva, Glavina je “kontekstualizirao”.

“To znači da po broju stanovnika nismo na oko 4 milijuna nego na oko 5 milijuna stanovnika. Logično je da s tom otvorenošću, radom i primanjem gostiju imamo povećanje broja slučajeva.”

Glavina je dodako kako i turistička konkurencija Hrvatskoj također bilježi rast broja zaraženih “iako neki od njih niti nemaju turističku sezonu”.

Bitno je, mišljenja je Glavina, da dosadašnja sezona donosi promet od 50 posto u odnosu na prošlu, odnosno 70 posto ovogodišnji kolovoz u odnosu na prošlu godinu.

Krenuli smo se prvi otvarati nautičarima, dokazivati se kao sigurni. Za to sve i izvesti, dodao je Glavina, trebalo je sačuvasti radna mjesta i infrastrukturu, inače ne bi bilo moguće primiti tolike turiste.

“Turizam nam je bio strahovito bitan, da ostvarimo priljev deviza”, povezao je to s očuvanjem ekonomije, pa tako i zdravstva i socijalnih i ekonomskih mjera Hrvatske.

Za kritike iz drugih zemalja na epidemiološko stanje u Hrvatskoj, ponajprije iz Italije, Austrije i Njemačke, Glavina je izjavio;

“Postoje te špekulacije, koje su u velikoj mjeri doista samo špekulacije. Simptomatično je da je odluka iz Italije prvo donešena i razgovarana na razini onih regija koje su turistički prošle loše. Apulija, Sicilija, Kampanija… Uveli su nužnost testiranja za svoje direktne turističke konkurente, odnosno za Maltu, Hrvatsku , Španjolsku i Grčku. Vidimo to kao dio nastojanja da zadrže goste tijekom ferragosta”.

Leave a Comment

Your email address will not be published.