TOMO MEDVED Srbija ne surađuje i ne daje podatke o nestalima iz Domovinskog rata - Kanal 5

TOMO MEDVED Srbija ne surađuje i ne daje podatke o nestalima iz Domovinskog rata

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je, nakon tematske sjednice saborskog Odbora za ratne veterane o problematici nestalih osoba u Domovinskom ratu, da u procesu pronalaženja nema suradnje Srbije koja ne daje informacije o nestalima.

“Saborski Odbor smo upoznali sa svim aktivnostima, postignućima, izazovima i teškoćama s kojima se susrećemo. Kao osnovni uvjet za učinkovito postupanje je Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu iz 2019. godine, a pronalazak posljednje masovne grobnice kod Bobote pokazuje rezultate”, izjavio je novinarima potpredsjednik Vlade ministar Medved nakon sjednice saborskog Odbora.

Dodao je kako su od 2016. do danas pronašli i ekshumirali 144 posmrtna ostatka i identificirali 197 posmrtnih ostataka nestalih.

Podsjetio je da su prije nekoliko dana uz cestu Pačetin – Bobota u blizini Vukovara pronašli veliku masovnu grobnicu s najmanje 11 posmrtnih ostataka. O tim smo aktivnostima detaljno informirali članove Odbora, rekao je ministar Medved.

U tematskoj raspravi na saborskom Odboru, dodao je ministar Medved, osvrnuli smo se i na poteškoće koje se prvenstveno manifestiraju zbog izostanka suradnje Srbije glede dostave informacija o sudbinama nestalih osobama, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je iznijelo sve informacije o naporima koje Republika Hrvatska čini u pogledu pritiska prema Srbiji.

Na pitanje o pronađenoj masovnoj grobnici kod Bobote, ministar hrvatskih branitelja Medved je izjavio da za sada sa sigurnošću može reći kako je ondje najmanje 11 posmrtnih ostataka, a možda i više. Pričekat ćemo DNA analizu i vjerujem da ćemo vrlo brzo utvrditi identitet tih osoba, utvrditi radi li se o isključivo civilnim žrtvama, a onda pozvati obitelji da preuzmu posmrtne ostatke svojih najmilijih, dodao je Medved.

Trenutačno se radi na području Bobote, ali su u Vukovarsko-srijemskoj županiji u pripremi još dvije lokacije, koje su pripravne za probna iskapanja, a do sada u toj županiji u potrazi za nestalima obrađeno je 99 lokacija.

“Pozivam sve one koji su kroz javni govor ili osobno došli do određenih informacija da ih podijele s nadležnim tijelima, a i po Zakonu dužni su dostaviti informacije ako ih imaju”, kazao je Medved, zajamčivši tajnost osobama koje daju informacije o nestalima iz Domovinskog rata.

Leave a Comment

Your email address will not be published.