Tko je upropastio 'dobru epidemiološku sliku' Hrvatske, je li se mogao spriječiti debakl turističke sezone? Turisti se razbježali, stižu otkazi rezervacija... je li ovo kraj turističke 2020.te? - Kanal 5

Tko je upropastio ‘dobru epidemiološku sliku’ Hrvatske, je li se mogao spriječiti debakl turističke sezone? Turisti se razbježali, stižu otkazi rezervacija… je li ovo kraj turističke 2020.te?

Turistički i ugostiteljski sektor gospodarstva preko noći je počeo osjećati posljedice odluka Italije, Austrije, Slovenije, Velike Britanije i ostalih zemalja koje su Hrvatsku stavile na ‘crvene liste’.

Otkazivanja rezervacija su masovna, izgubljene su stotine milijuna eura od turizma koje bi Hrvatska uprihodila potrošnjom stranih gostiju tijekom sljedećih tjedana.

Hrvatska trpi, ne samo zbog virusa, nego i zbog – treba to otvoreno reći, kad ako ne sad – nesposobnih i neodgovornih službi i pojedinaca, površnih i nesavjesnih, uhljeba i karijerista koji uživaju u stvaranju dojma, a ne u kreiranju mjerljivih rezultata, ovaj put na području zaštite zdravlja i života.

Oni su na odmorima kad na godišnje odmore nebi smjeli ni pomišljati, jer je pandemija, kakva nije bila posljednjih stotinu godina!

Razbježali se na godišnje odmore u periodu kad zbog koronakrize i pandemije nisu smjeli otići; predsjednik, premijer i ministri, saborski zastupnici, direktori državnih turističkih agencija, ali otišli i oni koji su dobili neviđeno neograničene ovlasti da upravljaju državom upravo u periodu pandemije; članovi Nacionalnog stožera i glavni epidemiolozi.

Sad imamo to što imamo; iz Hrvatske bježe turisti, jer su ih pozvale njihove vlade da žurno napuste Hrvatsku, zabrinute za zdravlje svojih građana!

Ako laže koza, ne laže rog! Mediji su dokazali video snimkama i fotografijama, čak s potvrdnim izjavama i porukama tih ‘odgovornih’ osoba, od ministara do glavnih epidemiologa, kako su u (pre)opuštenim situacijama i sredinama, u ležernim zagrljajima na stručnim seminarima i kongresima, na druženjima i rođendanskim proslavama prijatelja i rodbine, na odmorima i ljetovanjima.

Ovaj mjesec dana je bio ključan, ali ne da bi se odgovorni odmarali, nego da bi se odgovorno (!) ponašali, svojim primjerom i prisutnošću na terenu, uz primjenu stručnih znanja i vještina, služili građanima Hrvatske jer su baš za to izabrani na nedavnim ‘korona parlamentarnim izborima ‘, te da pridonesu očuvanju onakve dobre epidemiološke slike kakvu je Hrvatska imala do prije mjesec i pol dana, a koja je preskupo plaćena potpunim zatvaranjem gospodarskih i društvenih aktivnosti.

Ovaj mjesec dana su svi trebali biti na svojim radnim mjestima da bi se izbjegao scenarij koji sad gledamo.

Zato nije, gospodine ministre Beroš, kriv virus, nego nema odgovornosti u prvim redovima, od onih koji prvi svojim primjerom trebaju svjedočiti ‘novo normalno’ i ‘budimo odgovorni’. Nema niti iskrenih javnih isprika. Nisu krivi mladi, ne budite smiješni s tim zaključcima i izjavama. Mladi nisu krivi, ni promilima mjereno.

Ovaj ključni mjesec dana na godišnjim odmorima nikako nisu smjeli biti glavni epidemiolozi i članovi Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, najmanje iz dva razloga.

Prvi razlog je to što je gotovo kompletna hrvatska vlada s premijerom na godišnjem odmoru. Drugi razlog je taj što ste, dame i gospodo članice i članovi tzv. nacionalnog stožera, u ovom ključnom periodu svi morali biti na radnim mjestima i na terenu među građanima davati i objašnjavati preporuke i pravila, motriti, kontrolirati i upravljati koronakrizom i pomagati građanima da se suprostave pandemijskim opasnostima, a ne pridružiti se gostima i turistima na sunčanim plažama i iz ‘debele hladovine’, poput papagaja, ponavljati po cijele dane statističke podatke o broju novooboljelih odnosno broju prigovora koji nam stižu iz europskih zemalja na koje reagirate telefonskim razgovorima i bezbrojim medijskim nastupima… Toliko brojnima da svaki drugi odgovor započinjete riječima; “o tome sam/smo govorili već nebrojeno mnogo puta”.

Trebali ste i trebate biti manje u televizijskim studijima i emisijama, davati manje intervjua, a poruke slati drugačije oblikovane tako da ih građani ozbiljnije prihvate i shvate, pa i mladi… Trebali ste biti na terenu, obilaziti domove za starije, bolnice, hotelske i ugostiteljske objekte, plaže i šetnice, rijetke evente… S maskicama, naravno, razgovarati s ljudima na terenu, dijeliti maskice gostima i informativne materijale, educirati i kontrolirati provode li se propisane i na web-u objavljene preporuke i mjere.

To je bio i jeste Vaš najvažniji posao i zadatak u ovom ključnom periodu, aktivan angažman, a ne stvaranje dojma, medijsko maltretiranje građana, pretvaranje u brojače i statističare, koji svakodnevnim konferencijama za novinare i bezbrojnim intervjuima i izjavama za stotine medija; televizija, radija, portala… stvaraju izrazito negativnu društvenu atmosferu i paniku.

Članovi Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, naglašavam Nacionalnog stožera ‘iskaču iz pašteta’! Zbog svog ponašanja jednostavno nisu više vjerodostojni i relevantni u očima građana, jer sami ne svjedoče svojim ponašanjem ozbiljnost situacije i opasnost zaraze, a traže odgovornost najprije mladih, ali i svih građana daleko manje upućenih u stvarne opasnosti zaraze od koronavirusa, kako za sebe tako i za najbliže u krugu obitelji i zajednice.

Njihovo ovakvo “stožeraško” javno djelovanje je postalo kontraproduktivno i neki od članova stožera bi definitivno morali dati ostavke ili biti zamijenjeni kako posljedice nebi bile lošije i ozbiljnije nego što trenutačno jesu, ako gore mogu biti.

Po istom ili vrlo sličnom modelu funkcioniraju i lokalni stožeri, općinski, gradski, županijski; zbrajaju i oduzimaju broj novooboljelih, broj bolesnika na respiratorima i preminulih, pošalju mail nacionalnom stožeru, te sve objave na press konferenciji ili pošalju priopćenje budući se ne žele izlagati neugodnim novinarskim pitanjima, potom sjednu u službeno auto i – nastave po starom – ljetovati.

Leave a Comment

Your email address will not be published.