Tko je bio George Floyde? - Kanal 5

Tko je bio George Floyde?

Tko je bio George Floyde, čovjek u čije se ime i na spomen održavaju prosvjedi diljem svijeta? U najkraćim crtama, George Floyde je rođen 1973. godine u Fayettevilleu u Sjevernoj Karolini, ali je većinu svog života proveo u Hustonu. Odrastao je u dijelu grada naseljenom pretežno siromanom crnačkom populacijom. U Hustonu je završio srednju školu, vrlo uspješno je igrao košarku tako da ga se njegovi treneri sjećaju s najboljim uspomenama te ističu njegovu nesebičnost i timski igru.

Početkom 90.-tih godina odlučio je postao reper te je i u repanju bio uspješan i poznat pod imenom Big Floyd, nastupao uz DJ Screw i hip hop grupu Screwed Up Click. U svojim dvadesetim i tridesetim godinama ponekad je imao probleme sa zakonom, optužbu za krađu 1998. i optužbe za posjedovanje droge 2002. i 2005. godine. Godine 2007. optužen je za oružanu pljačku te osuđen na pet godina zatvora jer je priznao krivnju. Njegovi prijatelji i poznanici govore da je nakon odsluženja kazne postao zagovornik borbe protiv nasilja te započeo novi život preseljenjem u Minnesotu 2014. godine gdje je najprije radio kao vozač kamiona.

Stephen Jackson, košarkaš NBA prvaka i dugogodišnji prijatelj za Floyda je u Instagram postu napisao; “Floyd je bio moj brat. Zvali smo se – blizanci.” A Floydov cimer Alvin Manago, rekao je da se George posvetio vjeri. Floyd je jedno vrijeme radio nekoliko različitih poslova, pa i kao zaštitar u Minneapolisu. “On je osoba na koju, ako vam zatreba pomoć, možete računati”, rekao je njegov bivši šef Jovanni Thunstrom. “Vrlo lijep momak, zaposlenici su ga voljeli, kupci su ga voljeli, bio je vrlo poštovan i marljiv radnik.”

Floyd je ljubav života pronašao dok je živio u Minneapolisu, gdje je upoznao svoju djevojku Courteney Ross. Ona kaže da je to bila “ljubav na prvi pogled”, a Georgea je opisala kao zabavnog, pričljivog i ljubaznog. “George je vjerovao da svi na svijetu zaslužuju i trebaju dobiti svoju šansu. Svi ljudi zaslužuju ljubav, nema baš nikoga tko ne zaslužuje ljubav. Uvijek je to govorio.”, rekla je Ross.

Floyd je imao šestero braće i sestara koji za njega kažu da je oduvijek zalagao samo za mir i slogu. “Uvijek je za sve u životu vidio svjetliju stranu problema. Bio je snažan motivator, svima je govorio da mogu sve raditi u životu što požele i ako to iskreno odluče.”, izjavio je njegov brat Terrence Floyd. Georgeova obitelj se nada da je njegova ostavština biti jedna velika promjena na bolje u američkom društvu.

George Floyd je umro u dobi od 46 godina, krivnjom policijskih službenika Minneapolisa.

Za večeras je u glavnom gradu Sjedinjenih američkih država Washingtonu najavljeno održavanje najvećeg prosvjeda dosad u spomen na Georgea Floyda, protiv rasizma i policijskog nasilja. Očekuje se preko 200 tisuća ljudi, a jedna od glavnih ulica koje vode prema Bijeloj kući dobila je novo ime te se od danas zove “Životi crnaca nešto znače”.

Leave a Comment

Your email address will not be published.