TELEMACH Zagreb će biti prvi grad s 10 Giga brzinama interneta - Kanal 5

TELEMACH Zagreb će biti prvi grad s 10 Giga brzinama interneta

Naše internetske brzine trenutačno su čak dvadeset puta veće od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj, izjavio je Adrian Ježina, predsjednik uprave Telemacha Hrvatske i Slovenije.

Izgradnjom najbrže optičke mreže u Europi Telemach će Hrvatsku smjestiti visoko na europskoj digitalnoj karti te osigurati najvišu razinu kvalitete usluga za svoje korisnike. Zagreb će postati prvi 10 giga grad u regiji, najavio je Adrian Ježina, predsjednik uprave Telemacha Hrvatske i Slovenije.

Telemach već danas, zahvaljujući postojećoj infrastrukturi, može podržati internetske brzine do 10 giga u dvanaest tisuća kućanstava u Zagrebu, a do kraja sljedeće godine i na cijelome području Grada Zagreba. U sljedećih godinu dana oko 170 tisuća hrvatskih kućanstava bit će pokriveno 10 giga optičkom mrežom. Internetske brzine koje Telemach trenutačno omogućuje svojim korisnicima su čak dvadeset puta veće od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj, istaknuto je na press konferenciji.

Telemach je došao u Hrvatsku postati lider. Operator smo koji ispunjava svoja obećanja te s ponosom možemo reći da će 10 ggiga optička mreža koju gradimo biti uvjerljivo najbrža u Europi, po brzini i kvaliteti usporediva samo s postojećom mrežom u Južnoj Koreji, koja je svjetski rekorder kad je riječ o internetskim brzinama. Zagreb će tako, zahvaljujući našim ulaganjima u infrastrukturu, postati prvi 10 giga grad u regiji, a najbržu optičku mrežu uskoro će dobiti i cijela Hrvatska, izjavio je Ježina.

Nakon integracije u United Grupu i promjene imena, s uvođenjem novih mobilnih paketa te pokretanjem ulagačkoga ciklusa od 1,7 milijardi kuna u modernizaciju mobilne i izgradnju optičke mreže Telemach je danas najbrže rastući operator u Hrvatskoj. Rast poslovanja prati i znatan porast broja zaposlenika od čak 59 posto u posljednjih godinu i pol dana.

Istodobno s izgradnjom najbrže fiksne mreže Telemach intenzivno radi na nadogradnji postojeće 4G mobilne mreže i uvođenju 5G mreže kako bi u idućih godinu dana svi korisnici Telemacha Hrvatska imali istu razinu mobilne usluge. Tako je, nakon kupnje frekvencijskoga spektra za gotovo 110 milijuna kuna, Telemach uspješno pustio u rad prve 5G bazne stanice u Zagrebu i Osijeku, a brzine izmjerene na novoj Telemachovoj 5G mreži dosežu do čak 1,8 Gbps. Nakon završetka nadogradnje cjelokupna mobilna mreža bit će znatno unaprijeđena, u skladu s najvišim svjetskim standardima.

Za manje će od godinu dana 5G signal biti dostupan u cijeloj Hrvatskoj. Do početka ćemo adventa 5G mrežom pokriti prvo cijeli Zagreb, nakon čega slijede i drugi veći gradovi. Već tijekom jeseni stanovnici Novoga Zagreba moći će se pohvaliti najbržim internetskim brzinama u Hrvatskoj jer će cijeli taj dio grada istodobno biti pokriven 5G mobilnom i 10 giga optičkom mrežom, istaknuo je Adrian Ježina.

Telemach u Hrvatskoj upravo provodi intenzivnu izgradnju mreže po uzoru na Vivacom iz Bugarske i Telemach Slovenije, članice United Grupe s najbržom mobilnom mrežom na svojim tržištima. Ježina, koji je impresivnu karijeru ostvario u telekomunikacijskoj industriji Hrvatskoj, u Sloveniji je u samo nekoliko godina Telemach doveo do razine najbrže rastućega mobilnog operatera na tržištu, s najboljom mrežom i najboljim korisničkim iskustvom. U segmentu se fiksne širokopojasne mreže Telemach Slovenija s trećega mjesta uspio pozicionirati kao lider na tržištu zahvaljujući jasnoj viziji, uvođenju novih tehnologija i iskusnome Ježini.

Leave a Comment

Your email address will not be published.