Tehnologija proširene stvarnosti revolucionizira umjetnički svijet - Kanal 5

Tehnologija proširene stvarnosti revolucionizira umjetnički svijet

Tehnologija proširene stvarnosti revolucionizira te oživljava umjetnička djela i potpuno mijenja način na koji promatramo umjetnost.

Umjetnost sve hrabrije korača prema prema digitalnoj revoluciji. Iako je tradicionalne ili klasične oblike umjetnosti relativno teško zamisliti izmanipulirane na bilo koji način koji još uvijek čuva njihovu pravu vrijednost, nova tehnologija, preciznije proširena stvarnost, dokazuje kako ne samo da čuva, već daje dodatnu vrijednost bilo kojem umjetničkom djelu nudeći potpuno očaravajuća iskustva za publiku.

Muzeji i umjetničke galerije koji razmišljaju u digitalnom smjeru svakodnevno se međusobno nadmašuju inovativnim rješenjima. Proširena stvarnost ili kraće, „AR“ je jedno takvo rješenje. AR je postao toliko dostupan da je sve što trebate da bi iskusili čari ove tehnologije pametni telefon ili tablet. Umjetnici i galerije brzo su iskoristili tu priliku, a rezultati su zapanjujući. 

Proširena stvarnost upotrebljava se za razvoj i korištenje vizualnog jezika za komunikaciju umjetničke poruke ili čak emocija na pristupačniji način za ljude s različitim pozadinama i jezicima.

AR je još bolji time to što on ne mijenja, već samo dodaje originalnom sadržaju umjetničkog djela, nadopunjavajući umjetnikov rad i oživljavajući ga, pa čak i ispunjava naše stvarno okruženje. Osim projekata koji se bave osvježivanjem klasičnih primjeraka, postoji i jedna cijela struja koje je ovu tehnologiju iskoristila za stvaranje novih djela. Posebno zadovoljstvo stvara trenutak u kojem, bar u virtualnoj dimenziji na ekranu pametnog telefona, mijenjamo stvarnost ili tražimo skrivene skulpture koje možemo pronaći samo pomoću kamere našeg najvjernijeg suputnika i pomagača koji nam je, na svu sreću, uvijek u džepu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.