TAMARA VISKOVIĆ (MOŽEMO) Ivoševićevi ispadi nisu greška nego način djelovanja, a Puljak za uspjeh ne bira sredstva - Kanal 5

TAMARA VISKOVIĆ (MOŽEMO) Ivoševićevi ispadi nisu greška nego način djelovanja, a Puljak za uspjeh ne bira sredstva

Tamara Visković iz lijevo-zelene koalicije Pametno za Split i Dalmaciju – Možemo! – Nova ljevica je prva splitska gradska vijećnica koja je i službeno podnijela ostavku na svoju poziciju, a u intervjuu za portal Una komentirala je gradsku političku situaciju.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak ‘nikada nije imao problem odreći se suradnika kada je to bilo politički oportuno’, a kao primjer je navela parlamentarne izbore kada je, dan prije predaje lista DIP-u, formirana koalicija s Dalijom Orešković, čime su preko noći izbrisali s liste dvije trećine dotadašnjeg članstva. Napomenula je i da je ta pragmatičnost suština uspjeha Puljkovih.

Komentirajući aktualnu situaciju dala je zaključiti kako gradonačelnik nema ovlasti ‘dati otkaz’ svom zamjeniku te da bi guranjem Ivoševića u pozadinu stvorio sebi ‘vrlo neugodnog neprijatelja’, kao i da, zbog toga, možda nije imao ni izbora nego uraditi učinjeno. Za Bojana je pak rekla da je ‘popularnost stekao kao osoba koja glavom ide gdje mnogi ne bi ni štapom, nema puno skrupula i sa zadovoljstvom se baca u konflikte’. Dodala je da će dogradonačelnik teško prešutjeti svoje ogorčenosti, čak i kad bi to bilo pametno za njega.

Komentirajući nadolazeće izbore i Puljkovu egidu o ‘referendumu između prošlosti i budućnosti’, a zapravo o poželjnosti samog Ivoševića na trenutnoj poziciji, Visković je primijetila da je cijela država, na čelu sa Splitom, duboko nezadovoljna, s malo povjerenja u institucije i sustav. Kaže da je u takvom okruženju ‘onaj koji rješava stvari po kratkom postupku’ i ‘barem nešto radi’, postaje ikona pravednosti i dosljedne javne politike koja našem društvu nedostaje.

Koordinatorica splitskog Možemo! prepoznaje stres i odgovornost koja ide s pozicijom vođenja grada, ali ističe kako smatra neopravdanim ‘policijsko zatvaranje ulice i preturanje kuće u potrazi za fiktivnim oružjem jer se neko posvađao sa zamjenikom oko banalnog komunalnog problema, s time da se i najgoroj osobi kaže da će joj se ‘pročešljati obiteljsko stablo’, da se legitimnim tijelima ustanove ili poduzeća prijeti da će ‘letit’,  a novinare rutinski pritišće s pozicije moći’. Visković upozorava da to ‘nije greška nego način djelovanja’.

Daljnu suradnju s trenutnom upravom a priori ne isključuje, ali će preduvijet za to svakako biti odbacivanja optužnice protiv Ivoševića. Kaže da su, uostalom, programski partneri samo tražili da dogradonačelnik odstupi ukoliko optužnica bude potvrđena i da ne razumije koja je svrha kolektivne ostavke pred godinu dana instaliranog trijumvirata. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.