Švicarska će na referendumu odlučiti o kupnji novih borbenih zrakoplova - Kanal 5

Švicarska će na referendumu odlučiti o kupnji novih borbenih zrakoplova

Švicarska će referendumom odlučiti hoće li ići u kupnju novih borbenih aviona i potrošiti na njih milijarde švicarskih franaka. Inače, ova zemlja je posljednji put ratovala prije više od 200 godina pa se namjeri kupnje borbenih aviona protive mnogi u švicarskom društvu, zbog čega će se konačna odluka donijeti nakon referenduma.

„Tko je naš neprijatelj? Tko napada malu, neutralnu zemlju, okruženu NATO-om”, pita se Priska Seiler Graf, socijaldemokratska zastupnica u švicarskom parlamentu. „To je zaista apsurdno”.

Birači će se o kupnji borbenih zrakoplova na referendumu izjasniti 27. rujna. Izjasne li se građani na referendumu pozitivno, švicarska vlada bi sljedeće godine birala između Airbusova zrakoplova Eurofighter, Rafala francuskog Dassaulta, Boeingova zrakoplova F/A-18 Super Hornet, ili Lockheed Martinova zrakoplova F35-A Lightning II.

Avion bi zamijenio švicarsku flotu starih aviona tipa 30 F/A-18 Hornet koji se 2030. povlače iz upotrebe.   

Stručnjak za ispitivanje javnog mnijenja Lukas Golder iz agencije GFS.Bern rekao je da će birači vjerojatno podržati vladin plan kupnje aviona. Istaknuo je da se Švicarska definira kao naoružana neutralna zemlja, a korijeni toga sežu u uvjerenje da je snažna vojska odvratila invaziju nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu. Papina Švicarska garda također je podsjetnik na plaćeničku prošlost zemlje. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.