Svi veliki građevinski projekti su na čekanju zbog svađe ministara Paladine i Malenice? - Kanal 5

Svi veliki građevinski projekti su na čekanju zbog svađe ministara Paladine i Malenice?

Zbog svađe ministara Ivana Paladine i Ivana Malenice na čekanju su svi veći građevinski projekti, objavio je Jutarnji list. Vlada još nije donijela dokument kojim će se odrediti metodologija odobravanja povećanja cijena materijala tvrtkama koje posluju s državom, a sve kako bi se ublažilo posljedice rasta cijena u građevinarstvu.

Riječ je o dokumentu kojim će se pokušati ublažiti posljedica porasta cijena u građevinarstvu i regulirati indeksacija cijena građevinskog materijala kako bi se omogućio opstanak građevinskim tvrtkama, ali i realizacija plana gradnje infrastrukturnih objekata.

Iako se najavljivalo kako će dokument biti donesen još početkom svibnja, to se nije dogodilo. Zbog odgađanja odluke o indeksaciji cijena, sve više trpi provedba realizacije velikih infrastrukturnih objekata.

Mnogobrojni izvođači čekaju odluku o indeksaciji cijena bez koje se ne žele javljati na natječaje jer su unaprijed osuđeni na gubitak.

Do zastoja u donošenju odluke došlo je nakon što je priprema i sastavljanje prijedloga dokumenta o metodologiji prošlog mjeseca prebačena iz Ministarstva prometa u Ministarstvo graditeljstva. Prethodno su sva mjerodavna ministarstva, među kojima nije bilo Ministarstva graditeljstva, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca i pravni stručnjaci nakon višemjesečnih rasprava uspjeli dogovoriti metodologiju indeksacije cijena.

Tako je ministar Oleg Butković, koji je bio na čelu Radne skupine za izradu prijedloga dokumenta, krajem travnja imao gotov prijedlog za vladu. No, prošlog mjeseca je u vladi odlučeno da se sve prebaci ministru Paladini uz obrazloženje kako je logično da takav dokument bude pod ingerencijom Ministarstva graditeljstva.

No, prema neslužbenim informacijama, Paladina i njegovi suradnici krenuli su u gotovo potpunu izmjenu prijedloga koji je napravila Butkovićeva radna skupina, zbog čega je došlo i do svađa u vladi.

Ministar Paladina prošli je tjedan na skupu Hrvatske komore inženjera građevinarstva priznao kako je bilo velikih razmimoilaženja unutar vladinih ministarstava oko njihovog prijedloga zaključaka.

Iako ga izrijekom nije spomenuo, najvećeg oponenta svojem prijedlogu Paladina ima u ministru pravosuđa Ivanu Malenici. Najveći spor vodi se oko toga je li prilikom izmjena cijena potrebna izmjena ugovora i utvrđuje li se indeksacijom povećanje cijene po jediničnim cijenama ili na ukupnu vrijednost ugovora, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

Leave a Comment

Your email address will not be published.