Švedski model borbe protiv koronavirusa je uspješan bez lockdowna i obveznog nošenja maski - Kanal 5

Švedski model borbe protiv koronavirusa je uspješan bez lockdowna i obveznog nošenja maski

Sweden flag and Stockholm old town Gamla Stan in background

Švedska trenutačno bilježi najmanji dnevni broj novozaraženih od koronavirusa u Europi od pojave virusa, a njihov je model bio potpuno drugačiji te usmjeren na snažnu aktivnu edukaciju građana kojima je sugerirano da slijede preporuke dok cjepiva ne postanu dostupna.

Sedmodnevni je prosjek novih slučajeva u Švedskoj 108, a to je najniža razina još od 13. ožujka prema podacima švedske nacionalne zdravstvene agencije. Podaci su pokazali da je samo 1,2 posto od 120.000 testova napravljenih zadnjih sedam dana pozitivno.

Što je bio švedski model, ukratko; edukacija, docijalna distanca, osobna odgovornost. Prema švedskom modelu borbe protiv koronavirusa, građani stariji od 70 godina su zamoljeni da se samoizoliraju, privremeno je bila prekinuta nastava za starije od 16 godina te na sveučilištima, okupljanja su bila ograničena na 50 osoba, preporučeno je da se što je više moguće radi od kuće, nastava u školama za najmlađe učenike se provodila normalno. No, trgovine, ugostiteljski objekti i fitness centri su ostali su otvoreni, a nošenje maski nikada švedski epidemiolozi nisu niti propisivali.

Anders Tegnell, glavni švedski epidemiolog 

Usporedimo li dostupne podatke Hrvatske i Švedske, a na temelju informacija koje objavljuje Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, ukupan broj novih slučajeva u Švedskoj je 22,2 na 100 tisuća građana, dok je u Hrvatskoj taj broj 81,7 novih slučajeva zaraze na 100 000 stanovnika.

Rezultati u nekih drugim europskim zemljama su sljedeči; u Velioj Britaniji 52,9, Španjolskoj 278,8, u Francuskoj 158,5 slučajeva, 118,3 u Češkoj, a u Belgiji 52,9 slučajeva.

Švedska također ima najmanji prosjek smrtnosti. U proteklih sedam dana nije bilo smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom.

Švedska je zabilježila veći broj umrlih od koronavirusa, 574 na milijun stanovnika, a opravdanje za to nalaze i priznaju zbog vlastitog neuspjeha da zaustave širenje virusa u domove za starije. Ipak, od listopada švedska vlada ukida zabranu posjeta domovima za starije osobe.

Leave a Comment

Your email address will not be published.