Suzbijanje komaraca u Zagrebu, ispušta se 100 tisuća sterilnih jedinki - Kanal 5

Suzbijanje komaraca u Zagrebu, ispušta se 100 tisuća sterilnih jedinki

Radi suzbijanja komaraca u iduća dva tjedna u zagrebačko Cvjetno naselje bit će ispušteno 100.000 sterilnih mužjaka tigrastog komarca, u sklopu pilot projekta suzbijanja komaraca metodom koja se primjenjuje u nekoliko zemalja EU.

Riječ je o SIT biološkoj metodi suzbijanja komaraca, koja se provodi ispuštanjem sterilnih mužjaka u prirodu.

Oni se pare s divljim ženkama iste vrste na području gdje su ispušteni a rezultat je da ženke stvaraju i polažu jaja iz kojih se neće razviti nove jedinke komaraca, pojašnjava voditeljica Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Ana Klobučar.

Puštanje sterilnih mužjaka u dovoljnom broju i tijekom dužeg vremena omogućava parenje mužjaka s velikim brojem ženki, što bi u konačnici trebalo dovesti do znatnoga pada brojnosti jedinki tigrastih komarca na tom području.

Tako će u prvom tjednu na području Cvjetnog naselja biti pušteno 50.000 jedinki komaraca a idući tjedan još toliko.

U Zagrebu je udomaćena invazivna vrsta komaraca Aedes albopictus, tzv. tigrasti komarac.

Na području Europe posljednjih godina provode se istraživanja i pilot projekti u smanjenju brojnosti tigrastog komarca uz pomoć primjene SIT tehnike u Italiji, Portugalu, Španjolskoj, Grčkoj i Srbiji. Prošle i ove godine SIT se provodi i u Puli, na području Premanture.

Prvi je korak u primjeni SIT tehnike koji provodimo obilježavanje i ispuštanje laboratorijski uzgojenih sterilnih jedinki mužjaka tigrastog komarca na ograničenom području. Zatim slijedi njihovo hvatanje, kako bi se utvrdio njihov domet leta, njihovo preživljavanje u prirodnim uvjetima urbane zagrebačke sredine te broj jaja pronađenih u klopkama za jaja, iz kojih se neće razviti nove jedinke, ističe Klobučar.

Provedba svih radnji u sklopu projekta koji provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar stoji oko 10.000 eura, pri čemu cijena 100.000 komaraca iznosi 2.800 eura. Program financira Grad Zagreb.

Leave a Comment

Your email address will not be published.