SUTRA VIDEOKONFERENCIJA Viktor Orban u panici, Hrvatska na potezu, a premijer Plenković pozvan na sastanak s Orbanom zbog embarga na rusku naftu - Kanal 5

SUTRA VIDEOKONFERENCIJA Viktor Orban u panici, Hrvatska na potezu, a premijer Plenković pozvan na sastanak s Orbanom zbog embarga na rusku naftu

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen boravila je u Budimpešti, ali nije uspjela privoljeti mađarskog premijera Viktora Orbana da prihvati prijedlog o embargu na rusku naftu, bez obzira što bi od provedbe Mađarska bila izuzeta do 2025. godine.

Mađarska je, prema tom planu, rusku naftu trebala zamijeniti neruskom naftom iz alternativnog pravca preko Jadranskog naftovoda (Janaf) i Hrvatske, a to je Orbanu očito itekako zasmetalo.

Pregovori će se nastaviti sutra tijekom videokonferencije na kojoj će sudjelovati nekoliko državnika: francuski predsjednik Emmanuel Macron, mađarski i slovački premijeri Viktor Orban i Eduard Heger, hrvatski premijer Andrej Plenković, te predsjednica EK Ursula von der Leyen i drugi.

Jadranski naftovod je, sa svojim naftnim terminalom u Omišlju i naftovodom koji preko Siska ide do mađarske granice, ključan dio rješenja.

Kako doznajemo, Janaf sad ima slobodnog kapaciteta za najmanje 9 milijuna tona nafte godišnje prema Mađarskoj i Slovačkoj, a za povećanje kapaciteta potrebno je koristiti još snažnije pumpe, što nije veliki problem.

Leave a Comment

Your email address will not be published.