KRUNOSLAV CAPAK Strogih mjera vjerojatno više neće biti, ali su moguće maske - Kanal 5

KRUNOSLAV CAPAK Strogih mjera vjerojatno više neće biti, ali su moguće maske

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je danas u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska, da strogih epidemioloških mjera zbog koronavirusa vjerojatno neće biti, ali da su klasične epidemiološke mjere – držanje distance i nošenje maski – još uvijek na raspolaganju te da će Stožer civilne zaštite posegnuti za njima ako se situacija pogorša.

S obzirom na to da sad poznamo bolesti, nešto više znamo o virusu, mada nas uvijek iznenađuje. Možemo reći da onih strogih epidemioloških mjera – lockdowna, zatvaranja, zabrane okupljanja – vjerojatno više neće biti.”, rekao je Capak.

Dodao je da su još uvijek na raspolaganju klasične epidemiološke mjere – držanje distance, nošenje maski, na mjestima gdje ima više ljudi, recimo, u javnom prijevozu, na koncertima…

“Ta mogućnost postoji, rekao je Capak. To je ono što nam stoji na raspolaganju – dakle, držanje distance i maske. Ako bude potrebno, ako nam se epidemiološka situacija pogorša i ako se pokaže da je ta mjera efikasna, svakako će Stožer posegnuti za takom mjerom.”, dodao je.


Capak: “Mislimo da smo na vrhuncu BA.4-BA.5 vala”

Capak je također rekao da “imamo dosta veliki broj oboljelih” – za zadnji tjedan prosjek je 790 dnevno onih koji su PCR-potvrđeni, a još je otprilike toliko onih koji su pozitivni na brzi antigenski test.

“A s obzirom na to da je ovo jedna blaga varijanta bolesti, omikron, a sad imamo i omikron BA.4 i BA.5, koji je još nešto blaža, ali zaraznija varijanta, imamo vjerojatno i puno asimptomatskih slučajeva za koje ni ne znamo. Ako se orijentiramo po ovim PCR-pozitivnim, dakle, onima koje prijavljujemo kao bolesne, onda možemo reći da ta brojka više ne raste, nego stagnira, malo varira, iz dana u dan, ali stagnira tako da mi mislimo da samo sada na vrhuncu tog BA.4-BA.5 vala:”, rekao je.

Dodao je da nam prijeti novi val ako dođe neka nova mutacija.

“A ukoliko ne dođe, onda ovaj val, nakon ove jedne stagnacije, nakon faze ravne crte, vjerojatno će broj novooboljelih početi padati.”, dodao je Capak.

Osvrćući se na komentar o velikom broju umrlih od ili s koronavirusom u vrijeme blaže varijante, Capak je rekao da s omikronom imamo oko 700 PCR-pozitivnih i prosječno 12 umrlih dnevno, dok smo na vrhuncu varijante delta u studenom prošle godine imali pet do šest tisuća PCR-pozitivnih i prosječno 52 umrla dnevno, te da se brojka kretala i do sto.

Pritom je istaknuo da je naša populacija starija od 60 godina puno manje cijepljena nego u mnogim drugim europskim zemljama, gdje je to i više od 90 posto za osobe starije od 60 i od 80 godina, dok je kod nas to između 70 i 80 posto za tu stariju populaciju.

Leave a Comment

Your email address will not be published.