Stranka s imenom i prezimenom protiv zabrane pobačaja, za novi teritorijalni preustroj i izborni zakon - Kanal 5

Stranka s imenom i prezimenom protiv zabrane pobačaja, za novi teritorijalni preustroj i izborni zakon

Stranka s imenom i prezimenom održala je konferenciju za novinare u Zagrebu na Europskom trgu, a prvi se novinarima obratio predsjednik novoosnovane stranke Ivan Kovačić te naglasio kako Predsjednik i Predsjedništvo u stranci imaju formalnu narav, a da u njihovoj stranci glavnu riječ vode programska tijela i članovi.

“Snaga je u stručnim, običnim ljudima koji kod nas čine programska tijela”, ističe Kovačić, koji je bivši član Mosta, ali i bivši potpredsjednik Vlade i ministar uprave. 

Član stranačkog odbora za zdravstvo Ivo Žuvela naveo je kako je autor nacrta za zdravstvo po kojem bi sistematski pregledi postali obavezni jer bi se tako suzbio velik broj bolovanja radnika i poboljšalo opće zdravlje.

“Preduvjet za bilo kakav korak jest da politika izađe iz zdravstva. Konkretan prijedlog je da u javnim službama obvezni sistematski pregled ide po dekretu ministra. Za realan sektor postoji sistem stimulacija, dakle svakom poslodavcu koji svom zaposleniku osigura slobodan dan i sistematski pregled, da se za tog zaposlenika skida doprinos sa 16,5 na recimo 12 posto”, opisao je primjer iz svog nacrta Žuvela.

Član stranke i voditelj odbora za zdravstvo Boro Nogalo tvrdi da je hrvatsko zdravstvo “u banani”, poput ozbiljno bolestnog čovjeka koji te se bori s dugim listama čekanja na preglede. U našem zdravstvenom sustavu samo određena elita, poznate osobe ili bogati građani dolaze na brzu dijagnozu ili obradu, tvrdi Nogalo.

Koordinator programskog savjeta Josip Budimir je rekao da bi reformirali teritorijalni preustroj Hrvatske i za pet puta smanjiti broj jedinica lokalne samouprave s postojećih 555 na 111.

“Županije ne služe ničemu, nego za uhljebljivanju HDZ-ovih i SDP-ovih političara.”, tvrdi Budimir.

Na pitanje o pobačaju, Budimir je kazao kako je njihova stranka načelno protiv zabrana. “Represivni aparat države treba ograničiti, po pitanju zabrane pobačaja, mi smo apsolutno protiv, zabranom se samo može ugroziti zdravlje ljudi.”, poručio je Budimir.

Za moguće postizborne koalicije je; “Samo ako će ta suradnja biti u interesu države i naroda, mi se nećemo ustručavati sudjelovati u tome”, dodaje.

Dalija Orešković kao voditeljica stranačkog odbora za upravu i pravosuđe naglasila je probleme u pravosudnom sustavu, te naglasila kako u svojoj strategiji suzbijanja korupcije ima teritorijalni preustroj, kao i izmjenu izbornog zakona.

Leave a Comment

Your email address will not be published.