Stožer civilne zaštite Grada Zagreba: 50 novooboljelih - Kanal 5

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba: 50 novooboljelih

Tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu je zabilježeno 50 novih slučaja zaraze koronavirusom, rečeno je na konferenciji za medije gradskog Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić rekla je da su jučer ukupno obavili 390 testiranja, a u samoizolaciju je upućeno 132 osobe. Od 50 novooboljelih, 28 osoba povezano je s boravkom i izlascima na godišnjim odmorima, 12 su kontakti ranije oboljelih, za šestero je nejasna epidemiološka anamneza, troje je uvoz iz BiH, a za jednu osobu je epidemiološka obrada u tijeku. 

Doktorica Šikić istaknula je kako je stanje u gradu Zagrebu pod epidemiološkom kontrolom te još jednom apelirala na sve koji se vraćaju s godišnjih odmora na odgovorno ponašanje, osobito na građane mlađe populacijske dobi koji su svoje vrijeme provodili u izlascima.

Zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić iznijela je detaljnije informacije o terenskom očevidu financijske procjene nastalih šteta od potresa. Tako je do danas pregledano 1 146 objekata od čega je stručno povjerenstvo verificiralo njih 1 039. Utrošeno je 3 400 radnih sati vanjskih stručnjaka, a trenutno je u tijeku očevid na 50 objekata.

„Nakon provedene financijske procjene štete, prikupljeni podaci se upisuju u registar štete za svaku prijavu. Potvrdu konačne procjene štete obavlja Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u suradnji s Ministarstvom financija, nakon čega izrađuju prijedlog o načinu dodjele pomoći za sanaciju šteta nastalih prirodnim nepogodama, zatim taj prijedlog dostavljaju Državnom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda“ rekla je zamjenica.

Leave a Comment

Your email address will not be published.