Stjepan Mesić: Nije dobro da Plenković govori kako Milanović laže - Kanal 5

Stjepan Mesić: Nije dobro da Plenković govori kako Milanović laže

Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić gostujući u programu N1 televizije osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema te odabrani datum izbora; “Datum bira onaj koji ima vlast, tako i ovaj put HDZ, koji je vodio koaliciju, ima pravo izabrati u izbornoj godini dan kada želi da se izađe na izbore. Svi govore da im je svejedno, ali biraju onaj trenutak za koji misle da im najbolje odgovara i da mogu pobijediti”, mišljenja je bivši predsjednik.

Za izjavu predsjednika Zorana Milanovića oko mogućeg neizlaska na izbore, bivši predsjednik misli da je izvučena iz konteksta te dodaje;

“Ali odakle netko zna za koga će glasati, ima obvezu izaći jer kao predsjednik Republike mora provoditi zakone, Ustav. To ne bi bio nekakav motiv građanima da izađu na izbore, ali svatko odlučuje sam o sebi i hoće li izaći na izbore.”

Sam Stjepan Mesić kaže da će glasati, kao i uvijek do sada.

Mesić za konzultacije nakon izbora kaže da predsjednik države tu nije u ulozi da sugerira ili pomaže da se sastavi koalicija, nego konstatira da li onaj koji je donio listu zastupnika ima većinu.

Najavu predsjednika Zorana Milanovića da neće primati sve zastupnike na konzultacije Mesić je komentirao kako će Milanović sam odlučiti na koji će način utvrditi većinu u Saboru i na taj će način donositi odluku.

Nema prigovora na način kako obnaša predsjedničku funkciju koju, kaže, Milanović obnaša dosta kratko vrijeme, ali smatra da nije napravio nijednu grešku, pokazao je da ima stav državnika i to se, smatra Mesić, od njega očekuje u ostatku mandata.

Oko slučaja u Okučanima i pozdrava ‘Za dom spremni’ kaže da je to ustaški pozdrav kao što je u Njemačkoj bio Heil Hitler.

Potom se prisjetio okolnosti formiranja i rasformiranja HOS-a. “Kada je HSP formirao ilegalno HOS, to je po ugledu na NDH, došlo je do zategnute situacije jer su HOS i HSP pred Esplanadu doveli top i dva naoružana stražara u crno obučene, i to je malo plašilo građane. Tuđman se bojao sukoba HOS-a s hrvatskom policijom ili Zborom narodne garde, a to ne bi bilo dobro jer smo bili žrtva brutalne agresije pa da se sad međusobno sukobljavamo. Pozvao je Jožu Boljkovca i Gojka Šuška i naložio im da se rasformira HOS, što su oni i učinili. Tko je htio preći u Hrvatsku vojsku je prešao, tko nije htio otišli su kući i od tada HOS ne postoji.”

“Poslije rata kada su formirane razne udruge, formrana je i udruga HOS čiji je program završavao s ustaškim pozdravom ZDS i to je prošlo kroz registraciju, a nijedna Vlada nije iskoristila pravo da ono što je nezakonito, promijeni. I ova Vlada može ukinuti registraciju, možete udrugu HOS-a, ali ne može Za dom spremni.”

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je mišljenja da se u Okučanima dogodila smišljena provokacija i da je ZDS izgubio rat.

O odnosu Plenković-Milanović, Mesić kaže kako nije u redu da predsjednik Vlade govori predsjedniku Republike da laže i da to nije dozvoljeno. Vidi to kao pokazivanje mišića i snage, no na tome se ne polučuje rezultat, kazao je Mesić za N1 televiziju.

Leave a Comment

Your email address will not be published.