Stiže novo pogoršanje vremena u drugom dijelu tjedna uz moguće veće količine oborina na Jadranu - Kanal 5

Stiže novo pogoršanje vremena u drugom dijelu tjedna uz moguće veće količine oborina na Jadranu

Porast temperatura zraka i stabilizaciju vremena prema sadašnjim prognostičkim materijalima možemo očekivati tek za 10 do 12 dana.

Nalazimo se u polju sniženog ujednačenog tlaka zraka vlažne tople nestabilne zračne mase koja stacionira nad Sredozemnim morem. Anticiklona nad Skandinavijom sporo se premješta prema istoku i zadržava poremećaj s Atlantika nad Pirinejskim poluotokom Irskom i Velikom Britanijom, piše N1.

Sutra, u ponedjeljak, djelomice do pretežno sunčano. Povećane naoblake bit će još prijepodne u istočnim krajevima unutrašnjosti i na južnom Jadranu. Puhat će umjeren sjeveroistočnjak i sjeverac, a na Jadranu bura s olujnim udarima u podvelebitskom primorju. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od 11 do 16, u gorju oko 8, a na Jadranu od 18 do 20 °C. Poslijepodne najviše dnevne temperature od 20 do 24, a duž obale i na otocima od 25 do 28 °C.

Prva polovica sljedećeg tjedna razmjerno stabilno vrijeme uz dulja sunčana razdoblja, ali još uvijek uz razvoj dnevne naoblake pa su u unutrašnjosti mogući lokalni  pljuskovi i grmljavina. Na Jadranu pretežno sunčano uz slabu do umjerenu buru.

U drugom dijelu tjedna zbog ciklone koja će se razviti nad Tirenskim morem moguće su veće količine oborine uglavnom na srednjem i južnom Jadranu. Nad našim krajevima će se uspostaviti sjeveroistočno strujanje, temperatura zraka će malo pasti. Krajem tjedna više oborina biti će na istoku zemlje te na južnom Jadranu, puhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetrovi, a na Jadranu bura i tramuntana.

Porast temperatura zraka i stabilizaciju vremena prema sadašnjim prognostičkim materijalima možemo očekivati tek za 10 do 12 dana pa će početak školskih praznika i kalendarskog ljeta biti u znaku ljetnog vremena.

Leave a Comment

Your email address will not be published.