(PRED)KAMPANJA Startali radovi na rekonstrukciji dijela splitske gradske luke vrijedna više od 32 milijuna Kuna, evo kako će izgledati šetnica 'Mihanovićeve' istočne obale - Kanal 5

(PRED)KAMPANJA Startali radovi na rekonstrukciji dijela splitske gradske luke vrijedna više od 32 milijuna Kuna, evo kako će izgledati šetnica ‘Mihanovićeve’ istočne obale

Radovi na projektu rekonstrukcije i dogradnje dijela obale istočnog dijela gradske luke u Splitu, Obale kneza Domagoja u Gradskoj luci Split, započeli su nakon svečanosti uz prisustvo premijera Andreja Plenkovića i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

Važan je ovo čin za ravnatelja Lučke uprave Grada Splita Vicu Mihanovića koji ovim projektom, čini se, namjerava obilježiti svoju (pred)kampanju za gradonačelnika Splita kao kandidat HDZ-a.

Evo i nekoliko informacija o projektu iz priopćenja Lučke uprave Split:

“Projektom je planirana dogradnja Obale Kneza Domagoja I i II u svrhu omogućavanja kvalitetnog priveza katamarana, a istim zahvatom omogućit će se proširenje putničkog koridora i bolja protočnost putnika, ali i ostalih pješaka koji koriste Obalu kneza Domagoja.

Od 2016. do 2019. godine broj putnika koji se prevoze katamaranima porastao je za 60 %. U 2016. godini prevezeno je 714.034 putnika, a u 2019. godini 1.145.818 putnika.

Nakon provedbe projekta stavit će se u upotrebu četiri veza za katamarane koja su trenutno van funkcije.

image

Dogradnjom će se omogućiti funkcioniranje operativne obale za privez i odvez katamarana odvajanjem operativne obale na dio za privez, ukrcaj i iskrcaj te opskrbu brodova od dijela koji služi za pješačku komunikaciju. Ujedno će se zelenim pojasom odvojiti i dio operativne površine kojom se služe automobili i kamioni za ukrcaj na trajekte.

Predviđa se rekonstrukcija postojeće Obale kneza Domagoja I i II na način da se postojeća operativna obala dogradi pet i pol metara prema moru, a sve u svrhu poboljšanju postojeće usluge, lučke funkcionalnosti i povećanje sigurnosti korisnika luke.

Sadašnja operativna obala široka je oko četiri metra, a dogradnjom će se dobiti operativna obala širine devet i pol metara. Duljina Obale kneza Domagoja I koja bi se dogradila je 135 metara, a Obale kneza Domagoja II 125 metara. Novostvorena površina operativne obale je oko 1.400 m2 .

Obala će biti popločana kamenom i opremljena komunalnom opremom, rasvjetom, opskrbnim ormarićima za opskrbu brodova strujom i vodom, te dodatnim zelenim površinama i dekorativnim podnim pločama koje će vizualno razdvajati dio za privez, ukrcaj i iskrcaj te opskrbu brodova od dijela koji služi za pješačku komunikaciju.

Rok za izvođenje radova je devet mjeseci. Maksimalni iznos za sufinanciranje troškova Projekta javnim sredstvima iznosi 42.284.052,27 kuna odnosno 100% prihvatljivih troškova Projekta od čega 35.941.444,42 kuna odnosno 85% dolazi iz Kohezijskog fonda EU-a preko Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a 6.342.607,85 kuna odnosno 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Projekt „Rekonstrukcija – dogradnja Obale kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split“ je planiran kao prva faza projekta „Rekonstrukcija i proširenje Gata sv. Petra u Gradskoj luci Split”. Provedbom navedenih projekata, infrastrukturno će se zaokružiti bazen Gradska luka luke Split i osigurati optimalna protočnost prometa, razina usluga i održivi razvoj za desetljeća koja su pred nama”, stoji u priopćenju splitske gradske Lučke uprave.

Leave a Comment

Your email address will not be published.