SREBRENICA Obilježena 25 obljetnica genocida - Kanal 5

SREBRENICA Obilježena 25 obljetnica genocida

In this photo taken on Saturday, July 4, 2015, Mejra Djogaz, 66, poses for photo with photos of her three sons and husband, in Srebrenica Bosnia-Herzegovina. Now alone, all she has to remind her of her family are a few photos. (AP Photo/Amel Emric)

U memorijalnom kompleksu u Potočarima uz ograničenja nametnuta epidemijom koronavirusa odana je počast za više od osam tisuća Bošnjaka ubijenih prije 25 godina te su pokopani ostatci devet identificiranih žrtava, čiji su dijelovi tijela pronađeni u masovnim grobnicama u istočnoj Bosni.

Najmlađi među njima je bio Salko Ibišević koji te 1995. godine imao tek 23 godine dok je najstarija žrtva bio Hasan Pezić koji je u vrijeme pokolja u Srebrenici imao 70 godina.

Foto: Facebook

Na memorijalnom groblju u Potočarima trenutačno su pokopani ostaci 6652 muškarca, žena ali i djece jer su tamo pokopana čak 432 maloljetnika.

Najmlađa žrtva u Srebrenici je novorođenče Fatima Muhić dok je najstarija žrtva Šaha Izmirlić, starica koja je tada imala 94 godine.

Podsjetimo, vojska i policija bosanskih Srba je 11. srpnja 1995. godine pregazila zonu pod zaštitom Ujedinjenih naroda te provela masovnu likvidaciju bošnjačkih muškaraca i dječaka te progon žena i djece.

Ubijeno najmanje osam tisuća osoba, do sada su pronađeni ostaci oko 7200 žrtava dok se za ostalima još uvijek traga te se provodi komplicirane procese identifikacije.

Foto: Facebook

Genocid u Srebrenici je najveći ratni zločin počinjen u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Zbog počinjenih zločina pred Haaškim tribunalom i drugim sudovima u BiH, Srbiji i Hrvatskoj osuđeno je 47 bivših pripadnika vojske i policije bosanskih Srba na kazne u trajanju više od 700 godina zatvora. Ratni politički i vojni lideri Radovan Karadžić i Ratko Mladić osuđeni na doživotne zatvorske kazne.

Foto:Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published.