SPLIT Tomislav Šuta pozdravlja poreznu reformu i poziva gradonačelnika da ispuni obećanje o rasterećenju Splićana - Kanal 5

SPLIT Tomislav Šuta pozdravlja poreznu reformu i poziva gradonačelnika da ispuni obećanje o rasterećenju Splićana

Apsolutno pozdravljam poreznu reformu Vlade RH, kao i svaku inicijativu koja će za efekt imati rast plaća naših sugrađana i smanjenje nameta. Čitav niz razvijenih gradova i općina su prije uvedene mjere Vlade samoinicijativno ukinule prirez, što se pozitivno odrazilo na životni standard njihovih građana (Čakovec, Bjelovar, Opatija, Sv. Nedelja, Samobor, Koprivnica i Vukovar).

Gradonačelnik Puljak je izjavio kako je porezna reforma koju je jučer predstavila Vlada RH ‘udar na najveće gradove’. Po novoj reformi, ukida se institut prireza, koji je kao ‘porez na porez’ institut koji nije sukladan vremenu u kojem živimo. Zbog fleksibilnog sustava određivanja stope poreza na dohodak Grad Split može zadržati istu razinu prihoda kao što je i ima i dosada ako tako odluči. Ovim činom koji je napravljen upravo u cilju decentralizacije podiže se razina konkurencije između gradova i općina.

PR floskule o “udaru Vlade RH na gradonačelnike koji nisu u HDZ-u ” lako demantiraju brojke koje kažu da je HDZ na vlasti u čak 45% JLS i 11 od 20 najvećih gradova.

Pozivamo gradonačelnika Splita da se ugleda na smjer Vlade RH i ispuni svoje obećanje o poreznom rasterećenju Splićana. Tim više što Splitu na raspolaganju stoji čitava paleta europskih izvora financiranja koja uspješno koriste gradovi u okružju, višestruko manji od Splita. U suprotnom, dogodit će se još jedan udar na novčanike Splićana, nakon poskupljenja vrtića, turističkog paušala i socijalnih stanova. Dok Vlada RH rasterećuje svoje građane, gradonačelnik Puljak se istovremeno hvali štednjom na njima i viškom od 100 mil. kn dok su sve usluge poskupile.

Svjesni smo da Grad ne može puno utjecati na razinu cijena nekretnina u samome gradu, ali stanovnike sada može vrlo jednostavno zadržati ako iskoristi mogućnost velikog poreznog rasterećenja plaća koje im novo porezno zakonodavstvo dozvoljava. Grad Split svoje mlade obitelji mora zadržati. 

Alati za to su sada u rukama gradonačelnika Puljka – uložite u infrastrukturu, izgradite vrtiće i porezno rasteretite prihode građana Splita. Gradski proračun to itekako može podnijeti ako za to postoji volja i znanje – interes građana Splita uvijek treba biti na prvom mjestu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.