SPALADIUM ARENA Prof. Dejan Kružić razotkrio slučaj sumnjivh papira i "Kuretovih tajnih ankesa", ovo je mega prevara Splita od 600 milijuna Kuna - Kanal 5

SPALADIUM ARENA Prof. Dejan Kružić razotkrio slučaj sumnjivh papira i “Kuretovih tajnih ankesa”, ovo je mega prevara Splita od 600 milijuna Kuna

Revoltiran nepravomoćnom presudom Trgovačkog suda u Splitu, o stanju duga i tužbama vezanim za izgradnju Spaladium Arenu predavanje je u Kinoteci Zlatka vrata održao profesor Ekonomskog fakulteta u Splitu i ovlašteni pregovarač Grada Splita prof. Dejan Kružić.

Naime, prije tridesetak dana na Trgovačkom sudu u Splitu prof. Kružić je nepravomoćno izgubio spor u kojem je tražio poništenje dvaju aneksa ugovora o javno-privatnom partnerstvu. Ankesi poznati kao “Kuretovi tajni aneksi” zaključeni su u ožujku 2008. i ožujku 2009. godine.

Foto: Veljko Martinović

Anekse je potpisao tadašnji gradonačelnik Ivan Kuret s trgovačkim društvom Sportski grad TPN, ali bez znanja i odobrenja Gradskog vijeća.

Tužbu profesora Kružića sutkinja Trgovačkog suda u Splitu Rajana Buljan je, nakon ‘neobjašljivo duge’ četiri godine sudovanja, odbacila ocijenivši je kao nedopuštenu te ustvrdivši da prof. Kružić nema pravni interes u ovom postupku te bi jedino Grad Split mogao imati interes za utvrđenje ništetnosti tih aneksa.

Presuda navodi i činjenicu da su aneksi ugovora sklopljeni bez formalne suglasnosti Gradskog vijeća te da bi isto moglo upućivati na zlouporabu položaja i ovlasti počinjenu od strane odgovornih osoba, a da se to utvrđuje u kaznenom postupku.

Svojevremeno je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu ispitivalo ovaj slučaj te utvrdilo kako nema nikakvih elemenata kaznenog djela. USKOK je, nekoliko dana nakon presude Trgovačkog suda u slučaju prof. Kružića, zatražio od suda kompletnu dokumentaciju, a predmet je zadužio zamjenik ŽDO-a Split (trenutačno angažiran “na posudbi USKOK-u”), a koji je u prvoj istrazi odlučio da nije bilo nezakonitih radnji.

Foto: Veljko Martinović

Na svojoj prezentaciji prof. Kružić je naglasio da je Grad Split ugovor zaključio s TPN-om Sportski grad, danas u stečaju, za gradnju sportske arene s dodatnim sadržajima; garažom, hotelom i trgovačkim centrom.

Prema glavnom ugovoru trebalo je izgraditi kompleks u vrijednosti oko 110 milijuna eura, ugovorna tvrtka bi kompleksom upravljala 30 godina, a nakon toga bez naknade ga prenijela u posjed i vlasništvo Grada Splita.

TPN je trebao osigurati 10 milijuna eura vlastitih sredstava, Zagrebačka banka je pismom namjere potvrdila namjeru projekt financirati s 55 milijuna te još dodatnih 45 milijuna , ako se riješe imovinsko pravni odnosi.

U svojoj prezentaciji, prof. Kružić dalje navodi; u priču su se uključile strane banke; Unicredit bank Austria i Erste Group Bank. Arbitražni sud pri Stalnom arbitražnom sudištu Hrvatske gospodarske komore je 2016. godine donio odluku prema kojoj su prava i obveze TPN-a iz Ugovora o kreditu od 25.04.2008. sklopljenog između dvije strane banke i TPN-a preneseni na Grad Split.

To znači da je oko 600 milijuna kuna natovareno na “grbaču grada”, tvrdi prof. Dejan Kružić.

image

“Ugovor o kreditu na iznos od 46 milijuna EUR, kojeg Grad Split nije potpisnik, ima 27 stranica teksta i njemu prileže 5 aneksa. U ugovoru nema naznake gdje je sklopljen, niti jedna stranica teksta ugovora ni njegovih pet aneksa nije parafirana po potpisnicima, a prilikom potpisivanja tog zaista velikog kredita, vjerovnik odnosno strane banke i dužnik TPN se nisu sreli niti vidjeli. Administrator ovog kredita je ZABA d.d. Zagreb.

I još, ugovor su sastavile strane banke na engleskom jeziku, a njegova najveća posebnost je da se u engleskom tekstu pojavljuju riječi na hrvatskom jeziku.”, rekao je prof. Kružić te dodao da Zagrebačka banka nikada nije izvijestila Grad Split kako neće ispuniti svoju obvezu iz pisma namjere prema TPN-u i realizirati svoju obvezu od 55 milijuna EUR, a koja je bila sastavni dio Dokumentacije za Javno nadmetanje.

“Suglasnost od 24. travnja 2008. godine za ugovor o kreditu između Grada Splita i Sportskog grada TPN d.o.o. dokazuje da je Grad dao suglasnost TPN-u, a ne stranim bankama. Strane banke su bez znanja Grada i TPN-a naknadno, čak deset odnosno dvanaest dana po sklapanju Ugovora o kreditu, potpisali prethodno po Gradu Splitu i TPN-u potpisanu i javnobilježnički ovjerenu Ispravu, a sve kako bi se dobio privid da su strane banke zajednički s Gradom Splitom potpisali taj dokument, što ne odgovara stvarnosti.

Ovu „novu Ispravu“ strane banke nisu nikad dostavile Gradu Splitu i TPN-u. U postupcima u Splitu ta Isprava ima samo potpise Grada i TPN-a – ne i banaka. Ova „nova Isprava“ nije javnobilježnički ovjerena nakon potpisivanja od strane banaka, ona je samo potpisana na nepoznatom mjestu od strane četiri inozemne osobe. Izjava Grada Splita od 4. studenog 2020. potvrđuje da su strane banke, bez javnobilježničke ovjere svojih potpisa i bez znanja Grada Splita i TPN-a iskonstruirali „novu Ispravu“, koja predstavlja neistinit konstrukt stranih banaka koji samo stvara privid da je Grad Split s njima bio u bilo kojem kontaktu i da je njima dao suglasnost.

“Vrlo je uočljiva zavjera stranih banaka i brojnih domaćih pomagača izdajnika, ovo je mega prevara građana Splita kojima se nameće financijska obveza koju Grad nema. Strane banke imaju potraživanje samo od TPN-a, svog partnera kojeg su same birale i s kojim su sklopile ugovor o kreditu. Nemaju pravo potraživati od Grada Splita niti jednu lipu.”, kategoričan je prof. Kružić.

Leave a Comment

Your email address will not be published.