SPALADIUM ARENA Blokada poslovnog računa dovela u pitanje održavanje Europskog vaterpolo prvenstva u Splitu - Kanal 5

SPALADIUM ARENA Blokada poslovnog računa dovela u pitanje održavanje Europskog vaterpolo prvenstva u Splitu

Stečajna upraviteljica Natalija Mladineo, koja vodi stečajni postupak trgovačkog društva Sportski grad TPD u stečaju, a koje upravlja Spaladium arenom, uputila je promemoriju Trgovačkom sudu u Splitu i stečajnom sucu Velimiru Vukoviću i predsjedniku Odbora vjerovnika Damjanu Kriviću.

Mladineo u promemoriji opisuje aktualnu dramatičnu poslovnu situaciju u kojoj se nalazi Spaladium arena; blokiran joj je poslovni račun, a Spaladium areni prijeti i skori prekid isporuke elektične energije, te arena nije u mogućnosti udovoljiti uvjetima organizacije Europskog vaterpolo prvenstva.

Foto: Facebook

Stečajna upraviteljca Mladineo u promemoriji obavještava Trgovački sud kako je poslovni račun Spaladium arene blokiran 26. svibnja 2022. godine od strane Grada Splita ovršnim i izvršnim rješenjima za komunalnu i vodnu naknadu za razdoblje od srpnja 2015. godine zaključno sa prosincem 2021.

Naime, Spaladium arena odnosno trgovačko društvo Sportski grad TPN godinama nije plaćalo svoje obveze prema Gradu Splitu što je rezultiralo blokadom od strane Grada.

“Zaduženja za mjesečnu obvezu komunalne naknade iznose 217.504,49 kn, a zaduženja za mjesečnu naknadu za uređenje voda iznose 32.955,23 kn. Ukupno je na naplatu Grad Split proslijedio devet ovršnih i izvršnih rješenja pri čemu glavnica iznosi 16.134.878,72 kn, kamata 4.822.355,68 kn, dakle ukupno 20.989.834,58 kn.”, navodi stečajna upraviteljica Mladineo.

“Do dana pisanja podneska, na prijelaznom računu FINA-e temeljem ovrhe zaplijenjeno je po kunskom računu 642.189,47 kn, a po deviznom računu 66.955,52 Eura, dakle ukupno 832.245,49 kn, a zaplijenjena sredstava bila su namijenjena namirenju redovnih mjesečnih troškova i to: HEP Operator
352.866,70 kn, HEP Opskrba 102.721,16 kn, PDV 102.721,16 kn i plaće djelatnika 84.117,23 kn.”, navodi u promemoriji Mladineo.

“Obveza plaćanja navedenih troškova dospijeva krajem lipnja 2022.god. Osim navedenih mjesečnih obveza, stečajni dužnik (čit. Spaladium arena) ima obvezu namiriti troškove dobavljača koji su u vremenu boravka Cirkusa d Soleil izvršavali radove i usluge, koje su prefakturirane Cirkusu i koje isti mora uplatiti na blokirani račun stečajnog dužnika. Očekivani iznos takvih obveza iznosi 300.000,00 kn. U situaciji prefakturiranja obveza Cirkusu, povećat će se i obveza PDV-a stečajnog dužnika dodatno za 250.000,00 kuna.”

“Nadalje u svrhu održavanja Europskog vaterpolo prvenstva, stečajni dužnik imao je obvezu servisiranja klima uređaja, semafora i dizala u Spaladium Areni, a za koje servisiranje je bilo predviđeno 100.000,00 kn pri čemu je taj iznos trebao biti naplaćen od HVS-a.

U situaciji blokade žiro-računa važno je naglasiti da ništa od navedenih obveza neće biti moguće platiti te će se obveze na dnevnoj osnovi kumulirati, a dobavljači vjerojatno posezati za prisilnom naplatom na računu dužnika.

Uza sve navedeno ističe se posebno i problem osiguranja nekretnina stečajnog dužnika. Naime polica osiguranja ističe u srpnju ove godine i u novonastalim uvjetima nema mogućnosti produžiti je.

U ovakvim okolnostima nužno je da sud i članovi Odbora vjerovnika budu transparentno upoznati sa obvezama stečajnog dužnika jer u uvjetima blokade računa neće biti moguće nastaviti poslovanje, a niti udovoljiti uvjetima održavanja Europskog prvenstva.

Foto: Facebook

Na ovu činjenicu nadovezuje se i vještvo dr Wintona Afrića nadopunjeno na traženje razlučnog vjerovnika u kolovozu 2021.god, a u kojem je utvrđeno da svaki prestanak napajanja Spaladium Arene električnom energijom vodi kumulativnim štetama na tehničkoj i informatičkoj opremi koje protekom vremena izazivaju nenadoknadive štete.

Donošenje odluka o daljnjem tijeku stečajnog postupka treba sagledati i u svijetlu činjenice da neće biti moguće osigurati objekt, a niti će biti moguće osigurati danonoćno čuvanje Spaladium Arene nakon zatvaranja. Sve te okolnosti navode na zaključak da će zatvaranjem objekta započeti proces devastacije.”, stoji u promemoriji upućenoj Trgovačkom sudu u Splitu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.