SOCIJALDEMOKRATI Domagoj Hajduković poziva premijera Plenkovića da mjerama pomogne i blokiranima - Kanal 5

SOCIJALDEMOKRATI Domagoj Hajduković poziva premijera Plenkovića da mjerama pomogne i blokiranima

Potpredsjednik Socijaldemokrata i zastupnik u Hrvatskom saboru Domagoj Hajduković uputio je u nedjelju otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga poziva da pomogne 240.000 građana čiji su računi blokirani, a Vladine mjere su ih zaboravile.

Posebno zabrinjava činjenica da je broj građana čiji su računi blokirani dulje od godinu dana u stalnom porastu. Dana 31. prosinca 2020. bilo je 159.588 blokiranih potrošača, godinu poslije 175.447, a 31. travnja 2022. već 181.509.

Oni moraju preživjeti od iznosa koji im se isplaćuje na zaštićeni račun. Međutim, mnogi blokirani nemaju plaće pa žive od primitaka koji su zaštićeni od ovrhe, poput doplataka za djecu, invalidnine i sl.

U periodu galopirajuće inflacije toj će već jako ugroženoj skupini građana krpanje kraja s krajem postati nemoguća misija. “Upravo zbog toga apeliram na Vas da pomognete blokiranima”, poručuje Hajduković premijeru.

Postoji nekoliko brzih i jednostavnih mjera koje bi im znatno pomogle, pri čemu treba ozbiljno izmijeniti Ovršni zakon. Treba povećati iznos plaće zaštićen od ovrhe, proširiti broj primitaka izuzetih od ovrhe i promijeniti redoslijed naplate duga tako da prvo ide otplata glavnice, a onda kamata, predlaže Hajduković.

Leave a Comment

Your email address will not be published.