SOCIJALDEMOKRATI Davorko Vidović najavio da će oporba tražiti Lex Ina - Kanal 5

SOCIJALDEMOKRATI Davorko Vidović najavio da će oporba tražiti Lex Ina

Predsjednik Socijaldemokrata i potpredsjednik sabora Davorko Vidović je za N1 komentirao najveću pljačku u Hrvatskoj u kojoj je Ina oštećena za milijardu kuna. 

“Svakako smo svjesni da je situacija takva da zahtjeva ozbiljan odgovor svih političkih aktera. Ne samo progresivne oporbe, već je potrebno da se okupi šira oporba bez ideoloških ograda. Ovo je najveća financijska pljačka koja se dogodila u vrlo kratkom vremenu. Riječ je i o posljedici načina upravljanja i vođenja ove zemlje”, rekao je Vidović gostujući na N1.

Vidović veli da Ina nije bilo kakvo poduzeće, već da se radi o strateški važnoj kompaniji. Naveo je da začuđuje da vlada šuti, a da je danas četvrti dan otkada je afera otkrivena.

“Ovakve stvari niti slučajno se ne bi smjele događati. Zato me zato čudi da vlada nije reagirala”, govori Vidović. Dodaje da je pitanje što se dogodilo s novcem na računu umirovljenika.

“Možda je netko upozorio da je pljačka provaljena. Mislim da su političke, socijalne i ekonomske prilike takve da je ovo tema par excellance za raspad. Kako se oni odnose prema činjenici da su građani pokradeni? Riječ je o enormnoj cifri. Hvalimo se kako ćemo dobiti 300 milijuna eura iz EU fondova, a to je trećina tog novca. Ako ovo nije tema za raspravu, onda sabor nema nikakav smisao”, govori Vidović.

Vidović kaže kako oporba mora iskoristiti sve što ima na raspolaganju te da su već podnijeli zahtjev da se u saboru obavi rasprava, ali da je to odbijeno.

“Sada se mora postaviti pitanje predsjedniku Sabora zašto je to odbijeno. Mogli smo pozvati i predsjednika Milanovića, koji također ima mogućnost sazivanja sjednice sabora. Ovo i jest tema u kojoj bi predsjednik mogao prepoznati svoju važnost u ovakvim situacijama. Ja ovo promatram kao dio jedne puno ozbiljnije priče, koja ima svoje sustavno porijeklo i perpetuira se 30 godina. Imamo način upravljanja koji je koruptivan i pogoduje ovakvim situacijama.

Živimo u iskrivljenoj slici da je država funkcionalna. Država nekakve mjere donosi, pomaže da benzin ne bude skuplji od 12 kuna, a najveći problemi Hrvatske su u strukturnom načinu upravljanja zemljom. Ovdje se na isti režimski način upravlja kao u bivšoj Jugoslaviji. Isto su partije kadrovirale i postavljale ljude i vodeća poduzeća. Spomenuo sam i mogućnost da Hrvatska ide s Lex Inom. Ali niti to samo po sebi nije dovoljno. Mi Hrvati smo pokazali sposobnost da opljačkamo vlastitu zemlju.

Moramo vidjeti s kakvim resursima raspolažemo. Tražimo da se donese ozbiljna strategija, a u okviru toga važno je definirati poluge za takvu politiku. Ina u većinskom vlasništvu Hrvatske nije nedostižan cilj. To bi se moglo donijeti, a ne bi bilo protuustavno niti protueuropski. Jedini razlog prodaje četvrtine kompanije MOL-u je bio taj što smo morali modernizirati dvije rafinerije u Hrvatskoj. Napravljen je plan da se obje rafinerije moderniziraju, koji nije ispunjen. HDZ je preuzeo vlast, te koruptivnim načinom prepustili upravljanje stranoj državi s vlastitim energetskim interesima. U tom slučaju Mađari bi bili manjinski partner, a to ne bi trebao biti problem”, komentirao je Vidović za N1.

Leave a Comment

Your email address will not be published.