SLOVENIJA Pobjeda Roberta Goloba, poraz Janeza Janše - Kanal 5

SLOVENIJA Pobjeda Roberta Goloba, poraz Janeza Janše

Stranka “Pokret Sloboda” na čelu s Robertom Golobom u prednosti je pred SDS-om aktualnog predsjednika slovenske vlade Janeza Janše, pokazuju konačni rezultati izlaznih anketa napravljenih za RTV SLO, POP TV i 24-ur.

Golob osvaja čak 35,8 posto, dok Janšinom SDS-u ide 22,5 posto. Treba pritom napomenuti da je 42 mandata, koliko će Golobu otići ako službeni rezultati budu jednaki ovim izlaznim anekta, apsolutni rekord kada su u pitanju slovenski izbori.

U parlament, prema ovim rezultatima, ulazi još pet stranaka, dok druge nisu prešle predizborni prag.

Na trećem je mjestu prema izlaznoj anketi demokršćanska Nova Slovenija (NSI) sa 6,8 posto glasova, a slijedi stranka Socijalnih demokrata (SD) Tanje Fajon sa 6,6 posto i Ljevica (L) Luke Meseca sa 4,4 posto.

Ostale stranke koje su podnijele kandidacijske liste za 90 zastupnika u Državnom zboru nisu prešle četiripototni izborni prag kojemu je najbliže prema izlaznoj anketi Lista Marjana Šareca (LMŠ) koja po Medianinoj anketi dobiva 3,8 posto glasova.

Ovakav rezultat znači da će Slovenija dobiti koalicijsku vladu koju će voditi Golob i u kojoj će biti Socijalni demokrati te Ljevica, a ne vlada čiju bi osnovu činili Janšina stranka i Nova Slovenija.

Leave a Comment

Your email address will not be published.