Slovenija odobrila korištenje lijeka protiv korone - Kanal 5

Slovenija odobrila korištenje lijeka protiv korone

Slovenija je odobrila korištenje preparata koji će se na preporuku liječnika i uz pristanak pacijenta davati onima koji nisu cijepljeni protiv Covida-19, odmah nakon što se kod njih razviju prvi simptomi bolesti, a za koje se smatra da bi se mogli razviti u teži oblik bolesti.

Prema objavama u slovenskim medijima, u pitanju je lijeku Lagevria, poznat i kao molnupiravir, koji je naručen i već je na putu za Sloveniju. Povjerenstvo za  medicinsku etiku kao tijelo ministarstva zdravstva, donijelo je zaključak prema kojem ne postoje etičke zadrške da se taj lijek ne počne propisivati i primjenjivati, a nakon što ga je za uporabu preporučila i Europska agencija za lijekove (EMA), premda još nije službeno registriran.

Taj lijek donosi značajan napredak u suzbijanju epidemije i očekujemo da će dovesti do manje smrtnosti od Covida, kazao je za Slovenski radio u utorak Božidar Voljč, predsjednik povjerenstva za medicinsku etiku.

Lijek se, nakon što ga uz pristanak pacijenta propiše njegov liječnik, uzima nakon pojave prvih simptoma, a unutar prvih pet dana, dok pacijent još ne treba potporu kisikom.

Uzima se dva puta dnevno po 800 miligrama. Računa se da njegovim uzimanjem u 50 do 60 posto slučajeva sprječava i hospitalizacija zaraženog, no neće se preporučivati trudnicama.

Lijek će se davati onima koji ispunjavaju uvjete da ga prime i informirani su o svojstvima lijeka i mogućim nuspojavama, te bez ikakvih pritisaka da na takvo liječenje pristanu. Sve dok se lijek i službeno ne registrira, pismeni pristanak pacijenta trebat će parafirati i njegov liječnik.

Leave a Comment

Your email address will not be published.