Slovenija će ipak blokirati ulazak Hrvatske u Schengen? - Kanal 5

Slovenija će ipak blokirati ulazak Hrvatske u Schengen?

Potpredsjednica slovenske vlade Tanja Fajon zauzima se za što skoriji ulazak Hrvatske u Schengen, ali to uvjetuje provedbom arbitražne odluke o granici, objavio je Večernji list.

Večernjak donosi i izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana koji kaže da ulazak Hrvatske u Schengen nema veze s arbitražnim postupkom.

Čelnici triju stranaka koji će činiti buduću slovensku vladajuću koaliciju, Pokreta sloboda, Socijalnih demokrata i Ljevice, dogovorili su programski dio koalicijskog ugovora i raspodjelu ministarskih mandata.

Slovensko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preuzima čelnica Socijalnih demokrata Tanja Fajon, koja će biti i jedna od potpredsjednica nove vlade. U vezi s ulaskom Hrvatske u Schengen, novinarima izjavila da se zauzima za što skoriji ulazak Hrvatske u Schengen i da u spomenuta pravila ulazi i implementacija arbitražne odluke kojom je određena granica između Hrvatske i Slovenije.

Hrvatska je nakon slovenskog arbitražnog skandala jednoglasnom odlukom Sabora neopozivo istupila iz arbitraže jer su je kompromitirali i kontaminirali slovenski arbitar i agentica, koji su nedopuštenim sredstvima utjecali na arbitražu.

Ljubljana je, s druge strane, ustrajala na arbitražnom postupku, koji je unatoč arbitražnom skandalu nastavljen do konačne arbitražne odluke, koju Hrvatska ne priznaje, zbog čega su sve slovenske vlade prije vlade Janeza Janše normalizaciju odnosa Zagreba i Ljubljane uvjetovale hrvatskim priznanjem i implementacijom arbitražne odluke, što je za sve vlade u Zagrebu bilo neprihvatljivo.

Nakon dvogodišnjeg arbitražnog predaha u vrijeme Janšine vlade s Golobovom vladom na dnevni red ponovno se vraća arbitražni problem, na što upućuje i izjava buduće šefice slovenske diplomacije kojom je ponovno izravno povezala hrvatski ulazak u Schengen i arbitražu, ali i nedavna izjava budućeg premijera, koji je ustvrdio da arbitraža ostaje “sidro u politici Slovenije prema Hrvatskoj”.

Leave a Comment

Your email address will not be published.