Skandal na Cipru oko pjesme za Euroviziju, ciparska pravoslavna crkva zatražila: Zamijenite izraz 'El diablo' nekim drugim - Kanal 5

Skandal na Cipru oko pjesme za Euroviziju, ciparska pravoslavna crkva zatražila: Zamijenite izraz ‘El diablo’ nekim drugim

Pjesma ‘El Diablo‘ koju izvodi Elena Tsagrinou, a s kojom će se Cipar predstavljati na ovogodišnjem natjecanju za pjesmu Eurovizije, izazvala je veliki skandal u javnosti radi reakcija na pjesmu od strane dijela Pravoslavne crkve Cipra.

U pjesmi se koristi izraz El diablo što je španjolska riječ za vraga, zbog čega je pjesma koju pjeva Elena Tsagrinou na udaru kritika iz crkvenih redova.

U izjavi zajavnost, Pravoslavna ciparska crkva je pozvala je ciparsku vladu da povuče pjesmu s natjecanja za Euroviziju, no vlada je to odbila usprkos potpisivanju peticije za povlačenje koju je digitalno potpisalo 16.000 ljudi.

Je li u pitanju spor vlade i crkve ili vrlo uspješan marketinški i medijski projekt koji prati glazbenu produkciju pred eurovizijsko natjecanje, uskoro će se vidjeti na natjecanju u Rotterdamu.

“Zamijenite taj izraz nekim drugim koji odražava našu povijest, tradiciju i ono za što se zauzimamo”, zatražila je Pravoslavna crkva Cipra.

“To je glazbeno natjecanje, nemojmo mu pridavati nepotrebnu dimenziju”, rekao je glasnogovornik ciparskog predsjednika Viktoras Papadopoulos za ciparsku TV Alphanews.

U petak je Ciparska nacionalna tv mreža (RIK) primila anonimne prijetnje da će joj biti zapaljeno sjedište. 

Državna televizija Cipra je u svojoj objavi pojasnila kako pjesma ne odaje počast vragu, nego govori o borbi između dobra i zla te o mladoj ženi koja se želi osloboditi loše veze.

Autorski tim pjesme “El Diablo” su Jimmy Thornfeld, Laurell Barker, Oxa i Thomas Stengaard.

Leave a Comment

Your email address will not be published.