Sindikat umirovljenika podigao kaznenu prijavu protiv ravnatelja splitskog Doma za starije i nemoćne - Kanal 5

Sindikat umirovljenika podigao kaznenu prijavu protiv ravnatelja splitskog Doma za starije i nemoćne

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) podigao je kaznenu prijavu protiv ravnatelja splitskog Doma za starije i nemoćne Ivana Škaričića, Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu.

SUH podnosi kaznenu prijavu protiv Škaričića zbog ‘teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi (čl. 180. i 192. Kaznenog zakona).

“Proboj koronavirusa u Dom za starije i nemoćne “Split”, Vukovarska 79, Split, koji vodi Ivan Škaričić, ravnatelj Doma, službeno je otkriven 7. travnja kada je objavljeno kako je zaraženo desetoro štićenika. Splitski dom u međuvremenu je postao jedno od najsmrtonosnijih žarišta zaraze koronavirusom u Hrvatskoj – do sada je registrirano 69 zaraženih, a umrlo osamnaest korisnika”, navode u kaznenoj prijavi.

Podsjećaju da je ravnatelj Škaričić javno priznao da su nekoliko dana prije primijetili povišenu temperaturu kod više štićenika, ali da to nisu prijavili epidemiološkoj službi jer nisu posumnjali na Covid-19. Tvrde da se Škaričić branio činjenicom da on nije liječnik i ne može odgovarati na stručna pitanja, iako je temeljem funkcije koju obnaša odgovoran za sve što se u Domu dogodi.

“Inspekcija Ministarstva zdravstva vezano uz slučaj smrti štićenika nije utvrdila nikakve propuste te je ustvrdila da “onaj dio zdravstveno inspekcijskog nadzora koji se odnosi na funkcioniranje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i liječnice Doma zdravlja u Splitu je gotov i tijekom istog nisu nađeni elementi krivog postupanja. Sve je sa zdravstvenog aspekta rađeno u skladu s propisima”, stoji u prijavi.

Sindikat podsjeća da niti inspekcija Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u svom inspekcijskom nadzoru nije našla nikakve propuste i utvrdila je da “osobe koje su radile na ovom slučaju drže kako su u splitskom Domu poštovali sve upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje se tiču sprječavanja zaraze koronavirusom”.

Leave a Comment

Your email address will not be published.