Šestero novorođenčadi dobilo meningitis zbog zaraze enterovirusom - Kanal 5

Šestero novorođenčadi dobilo meningitis zbog zaraze enterovirusom

KB Sveti Duh potvrdio je da šestero novorođenčadi rođene u toj bolnici ima simptome enterovirusnog meningitisa te su zabranjene posjete na Ginekologiji. U bolnicu su danas poslani sanitarni inspektori dok je Ministarstvo zdravstva poslalo zdravstvenu inspekciju.

Enterovirus je izoliran kod šestero novorođenčadi, rođenih između 8. i 12. lipnja. Na liječenju su u KB-u Sveti Duh i Klinici za dječje bolesti. Dijete liječeno u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević otpušteno je na kućnu njegu, navodi bolnica.

Situacija se redovito prati, koordinacija svih dionika je svakodnevna, a danas su u bolnicu stigli sanitarni inspektori Državnog inspektorata, kažu u KB-u Sveti Duh.

Ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj Goran Roić potvrdio je da su tijekom vikenda primili četvero novorođenčadi u dobi od pet do sedam dana zbog povišene tjelesne temperature. Dijagnostičkom je obradom utvrđeno da se radi o enterovirusnoj infekciji. Djeca su adekvatno zbrinuta te su dobrog općeg stanja i kod većine se očekuje brzi otpust kući.

U Ministarstvu zdravstva kažu da ih KB Sveti Duh nije službeno obavijestio o nastaloj situaciji moguće ugroze virusom u rodilištu te su im poslali dopis u kojem traže hitno očitovanje o novonastaloj situaciji. Upravo je danas u tijeku nadzor zdravstvene inspekcije vezano uz slučaj pacijentice preminule na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu u KB-u Sveti Duh koji će ujedno obuhvatiti i neželjeno zbivanje u rodilištu.

Bolnica Sveti Duh objavila je jučer na svojoj internetskoj stranici da je do daljnjega zabranjen posjet Klinici za ginekologiju i porodništvo.

“Zbog uočene povećane učestalosti sezonskih infekcija, prisiljeni smo do daljnjega zabraniti posjete Klinici za ginekologiju i porodništvo. Zabrana se ne odnosi na pratnju rodiljama. U interesu je majki i djece upravljati rizikom i zaštititi najosjetljivije skupine”, navodi bolnica Sveti Duh. 

Situaciju u vezi s enterovirusom komentirao je i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Što se tiče ove situacije s virusnim meningitisom, razgovarale su stručne službe, a ne ja osobno. Informacija koju imamo je da je bilo jedno dijete koje je u prošlu srijedu primljeno na zaraznu i tada se mislilo da je riječ o izoliranom incidentu. To dijete je pušteno jučer, čini mi se, ili danas kući tako da je izašlo iz zarazne bolnice, rekao je Tomašević.

– Međutim jučer i danas kod još četvero novorođenčadi sa Svetog Duha potvrđen je enterovirus. Sukladno protokolu bolnica je obavijestila Zavod za javno zdravstvo kako bi se poduzele sve epidemiološke mjere, a s druge strane da se zabrane posjete jer nije jasno u ovom trenutku kako je došlo do zaraze, je li to došlo od jedne od trudnica, je li kroz posjete ili eventualno od zaposlenika bolnice, kaže gradonačelnik.

– Međutim, ono što isto tako treba reći je da je u vrijeme ljeta enterovirus vrlo zarazan, uzrokuje virusni meningitis. Nadam se prije svega da će djeca biti dobro. Težih slučajeva u bolnicama u takvim slučajevima u Hrvatskoj do sada nije bilo. To se događa. Kao što znate, bilo je slučajeva i u Petrovoj bolnici i u drugim bolnicama u gradu Zagrebu. S vremena na vrijeme u rodilištima dođe upravo do zaraze enterovirusom, rekao je Tomašević.

Leave a Comment

Your email address will not be published.