SEBASTIAN KURZ Tajnim dogovorima s farmaceutima Hrvatskoj je učinjena nepravda - Kanal 5

SEBASTIAN KURZ Tajnim dogovorima s farmaceutima Hrvatskoj je učinjena nepravda

Austrijski kancelar Sebastian Kurz na press konferenciji oštro je kritizirao raspodjelu cjepiva protiv covida-19 u Europskoj uniji te izjavio kako postoje tajni dogovori između nekih članica Unije i farmaceutskih tvrtki, što dodatno dovodi do nepravedne raspodjele cjepiva.

“U tzv. steering boardu Europske unije je bio svojevrsni bazar za cjepiva”, rekao je Kurz na presici.

Prema riječima Kurtza, Austrija još nije pretrpjela štetu kod isporuka cjepiva, rekao je Kurz, ali države članice poput Bugarske ili Latvije su u dosta nepovoljnom položaju, stav je austrijskog kancelara.

Malta će, tvrdi Kurtz, do kraja lipnja dobiti tri puta više doza cjepiva po glavi stanovnika od Bugarske, a Nizozemska će imati povlašteni tretman i dobiti dvostruko više cjepiva od Hrvatske.

Austrijski kancelar upozorava da će tako neke članice puno prije drugih uspjeti procijepiti svoje stanovnike, te zahtijeva više transparentnosti od Europske unije.

Pozvao je na “potpunu transparentnost i jasnoću” za moguće tajne sporazume o dozama cijepljenja te rekao da želi znati kako ti sporazumi izgledaju i tko ih je sklopio i potpisao.

Leave a Comment

Your email address will not be published.