SDP Zagreb predstavio reformsku politiku domova zdravlja u Gradu Zagrebu - Kanal 5

SDP Zagreb predstavio reformsku politiku domova zdravlja u Gradu Zagrebu

U središnjici stranke na Iblerovom trgu v.d. predsjednika SDP-a Zagreb Branko Kolarić i članica Predsjedništva SDP-a Hrvatske Sara Medved predstavili SDP-ovu reformsku politiku domova zdravlja u Gradu Zagrebu.

Istaknuli su da bi ljudi tijekom života većinu zdravstvenih problema trebali riješiti u ambulantama doma zdravlja u svojoj blizini. Međutim, timovi obiteljske medicine u zagrebačkim domovima zdravlja preopterećeni su brojem pregleda, kontakata i administrativnom dokumentacijom, uvjeti za rad ponekad nisu adekvatni, neki timovi nemaju stalnog liječnika, a mnogi će kroz 10-ak godina ostati bez vodećeg liječnika. Zbog toga dio građana izbjegava ići liječniku obiteljske medicine i zdravstvene usluge traže direktno u bolničkom ili privatnom sustavu zdravstva.

Vizija SDP-a Zagreb je da građani Zagreba svih dobnih uzrasta u okviru domova zdravlja kvalitetno i pravovremeno ispune svoje zdravstvene potrebe, bez odlaska u bolnicu ili privatnu polikliniku!

“Naš Savjet za zdravlje donio je dokument o polaznim točkama reorganizacije domova zdravlja, a s glavnim ciljem poboljšanja zdravstvene slike građana. Kako bi to postigli, program predviđa povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite u domovima zdravlja, bolju povezanost sustava primarne zdravstvene zaštite i drugih javnih sektora, poboljšanje uvjeta za sve zaposlene u sustavu domova zdravlja i smanjenje pritiska na bolnički sustav”, rekao je Branko Kolarić.

Foto: Branko Kolarić

Planira se optimiziranje postojećih i uvođenje novih procesa u domove zdravlja, poput administratora i informatičkih alata, dodatnih indikatora kvalitete i povećanje vidljivosti postojećih programa ciljanim skupinama. Program naglašava i brojne preventivne, dijagnostičke, terapijske i palijativne programe na sve četiri razine prevencije.

U okviru primarne prevencije planira se povećanje suradnje sa zavodima za javno zdravstvo i njihovim službama, odgojno obrazovnim institucijama i jedinicama mjesne samouprave, povećanje edukacije o kroničnim nezaraznim bolestima, povećanje procijepljenosti djece i odraslih izloženih rizicima i prevencija zdravstvenih teškoća djece. 

Kako bi se pravovremeno otkrila bolest, planira se povećanje broja i opsega sistematskih pregleda za odraslu populaciju, poticanje provođenja i uvođenje novih programa probira, organiziranje savjetovališta i povećanje broja usluga na području mentalnog zdravlja.

“Porastom broja kroničnih bolesnika potrebno je povećati opseg njihove skrbi u zajednici, uvesti mobilne timove za stanja koja značajno smanjuju kvalitetu života. Također, potrebno je zaštititi pacijente od prekomjerne medikalizacije, odnosno prekomjernog propisivanju lijekova u vidu farmakoterapijskog savjetovališta. Svjesni smo kako kvalitetu u domu zdravlja donose djelatnici, stoga nam je strateški cilj kontinuirano ulaganje u usavršavanje i profesionalni razvoj svih djelatnika uz redistribucija i ulaganje u potrebnu opremu i infrastrukturu za pružanje maksimalne razine usluga”, rekla je Sara Medved.

Program je predstavljen na konferenciji za medije, a sve zainteresirane pozivaju na okrugli stol „Zajednički put u zdravlju i bolesti: okrugli stol na temu primarne zdravstvene zaštite u Gradu Zagrebu“ koji će se održati u ponedjeljak 20. ožujka 2023. u Novinarskom domu, s početkom u 17:00 sati, na kojem će okupiti predstavnike političkih stranaka, pacijenata, liječnika obiteljske medicine, poslodavaca i znanstvene zajednice.

Cilj je pokrenuti širu raspravu o poziciji domova zdravlja u Zagrebu, a žele uključiti što veći broj sudionika. 

“Domovi zdravlja su nosioci zdravlja u zajednici i želimo da građanima budu sigurne luke u svim njihovim zdravstvenim poteškoćama, mjesto na kojem će dobiti vrhunsku zdravstvenu uslugu i koje će smatrati svojim saveznikom u borbi za zdravlje”, rekao je Kolarić.

Leave a Comment

Your email address will not be published.