SDP i Možemo! namjeravaju osnovati saborsko povjerenstvo za ispitivanje rada SAFU-a - Kanal 5

SDP i Možemo! namjeravaju osnovati saborsko povjerenstvo za ispitivanje rada SAFU-a

Most je prikupio dovoljno potpisa za dovođenje državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek u Sabor kako bi je ispitali o radu DORH-a i USKOK-a, a na inicijativu Kluba zastupnika SDP-a i Možemo! oporba priprema zahtjev za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi provjerilo rad Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU).

SAFU je centralna točka za povlačenje sredstava iz EU u Hrvatsku. Rad te Agencije treba biti stručan, visoko profesionalan i ne bi trebao imati nikakav, posebno stranački predznak”, izjavio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Bivša ministrica Gabrijela Žalac izravno je utjecala na ravnatelja SAFU Tomislava Petrica, a mišljenje koje je on dao oko nabave softvera imalo je kriminalnu pozadinu. Praksa nas uči da je jako teško zamisliti da se taj slučaj nije ponovio.

Cilj je istražnog povjerenstva bio bi da istraži na koji je način Agencija radila te jesu li politički pritisci postojali i u drugim slučajevima, od koga su oni dolazili te je li se politički pogodovalo. Najvažnije je osigurati da takvih pritisaka ne bude u razdoblju pred nama kada Hrvatska treba povući 20 milijardi eura iz europskih fondova.

Foto: YouTube

Povjerenstvo bi moglo, kaže Grbin, pregledati dokumentaciju SAFU, saslušati osobe od premijera do službenika u Agenciji, A u svojim zaključcima ukazati na nepravilnosti ako ih je bilo te dati preporuke za buduće postupanje.

Nikola Grmoja iz Mosta kaže da će njegov Klub podržati inicijativu, ali da stranka Most ima alat za hitniju raspravu o namještanju natječaja u Ministarstvu europskih fondova i regionalnog razvoja budući su prikupili potpise da već za deset dana u Sabor dovedu glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek kako bi odgovorila zašto su DORH i USKOK zatvorili oči na aferu bivše ministrice Gabrijele Žalac.

Leave a Comment

Your email address will not be published.