SDP Grbin u Puli predstavio inflacijski štit kako bi pomogli najugroženijima - Kanal 5

SDP Grbin u Puli predstavio inflacijski štit kako bi pomogli najugroženijima

U Puli su predsjednik SDP-a Peđa Grbin i saborska zastupnica Sanja Radolović održali konferenciju za medije na kojoj su predstavili SDP-ov inflacijski štit, set mjera koje služe za zaštitu građana od inflacije.

“Inflacija je u Hrvatskoj ovaj tjedan dosegla rekordnih 11 posto. To je već samo po sebi veliki problem, međutim još veći je problem što Vlada ne koristi stvari koje joj stoje na raspolaganju kako bi sustavno borila s tom inflacijom”, izjavio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

“Bez obzira što inflacija pogađa sve građane, ne pogađa sve jednako. One koji imaju najmanja primanja, njih inflacija pogađa najviše. I upravo zato je većina naših mjera usmjerena ka pomoći najsiromašnijima, od usklađivanja mirovina, kako bi uskladili da rast cijena prati i rast mirovina, da mirovine ne gube na vrijednosti, preko novog energetskog dodatka svima, umirovljenicima i zaposlenima koji primaju manje od četiri tisuće kuna, do mjera koje se odnose na povećanje osobnog odbitka kod poreza na dohodak, jer je inflacija dosadašnji osobni odbitak pojela. SDP je predložio čitav niz mjera koje mogu pomoći najsiromašnijima. Međutim, Vlada ne reagira”, istaknuo je Grbin.

Izrazio je nadu da će ministar financija danas, kada sudjeluje na Vijeća EU koje se bavi ekonomskim pitanjima, iskoristiti mogućnosti koje mu stoje na raspolaganju i staviti na stol dvije inicijative – onu koja se odnosi na definiciju visine trošarine na gorivo i pitanje obračuna PDV-a na trošarine na gorivo.

“Ako znamo da je za sljedeći tjedan najavljeno ogromno povećanje cijena goriva, onda je jasno da se mora djelovati još danas”, rekao je među ostalim Grbin.

Sanja Radolović osvrnula se na mjere koje je SDP predložio kao pomoć poduzetnicima.

“Mislim da su svi imali priliku vidjeti kako naši poduzetnici zaista ljutiti dižu svoje, u nekim slučajevima i četiri puta veće, račune za struju. Imamo paradoksalnu situaciju da se ministar Marić i Vlada hvale da su uveli protuinflacijske mjere, a onda paralelno poduzetnicima, bez prethodne najave i unatoč njihovim ugovorima po kojima ih moraju obavijestiti o promjeni cijene električne energije, stavljaju i četiri puta veću cijenu struje. S druge strane, onaj tko poznaje tržište električne energije, zna da HEP veliku većinu električne energije koju stavlja na tržište dobiva iz hidroelektrana, obnovljivih izvora energije, kao i nuklearne elektrane Krško koji, bitno je naglasiti, ne podliježu ovom poskupljenju na tržištu električne energije. Nije jasno zbog čega se sve to onda stavlja na teret poduzetnicima”, rekla je Radolović.

Podsjetimo, SDP je prije dva tjedna predstavio svoj paket mjera u borbi protiv inflacije, svojevrsni štit protiv inflacije koji, između ostalog, propisuje promjenu načina usklađivanja mirovina, kako one ne bi gubile na vrijednosti, osiguravanje sredstava za novi energetski dodatak za najugroženija kućanstva, za radnike i umirovljenike s primanjima do 4000 kuna, korekcije načina izračuna cijene naftnih derivata, kao i paket pomoći za poduzetnike koji zbog rata u Ukrajini trpe negativne posljedice.

Leave a Comment

Your email address will not be published.