SDP / FORUM ŽENA To nije etika, to je bolna sramota - Kanal 5

SDP / FORUM ŽENA To nije etika, to je bolna sramota

Forum žena SDP-a jučer se oglasio priopćenjem povodom slučaja odbijanja obavljanja pobačaja, a u priopćenju se, između ostaloga, navodi:

“Ponovno smo svjedočile slučaju koji se najbezobzirnije igra sa životom i zdravljem žene – trudne žene koja pokušava prekinuti trudnoću zbog malformacija djeteta koje ne bi uspjelo preživjeti čak i da je se prisili na tako tešku odluku kao što je rađanje neizlječivo bolesnoga djeteta. 

Socijaldemokratski forum žena je zgrožen, ne samo činjenicom da etičko povjerenstvo KBC-a Sveti Duh (ali i svih drugih bolnica) odbija prekid takve trudnoće, već smo zgrožene i reakcijom Ministarstva zdravstva koje umjesto da je davnih dana podučilo liječnike i liječnice koji imaju licencu za rad koje su njihove zakonske obveze u ovakvom hitnom slučaju, ono „oštro“ upozorava sve bolnice da su dužne informirati pacijentice o njihovim pravima i mogućnostima. 

Prema informacijama iz medija, liječnici koji tamo rade to jednostavno ne znaju, jer tvrde da je prekid trudnoće nakon deset tjedana od začeća protuzakonit. Dotle trudna i preplašena žena zajedno s obitelji mora razmišljati hoće li otići u susjednu zemlju na zdravstvenu uslugu koja bi joj u vlastitoj zemlji trebala biti dostupna ili će svoja prava pokušati ostvariti istupanjem u medijima i tako se izvrgnuti dodatnom stresu i mogućoj osudi zbog odluke koja direktno utječe na njezin i život njezine obitelji.

KBC Sveti Duh je jedna od zdravstvenih ustanova koja unatoč zakonskoj obvezi o osiguranju prekida trudnoće na zahtjev do desetog tjedna ne obavlja takve zahvate, jer se svi zaposleni ginekolozi i ginekologinje pozivaju na etički dostupnu mogućnost koja se zove „priziv savjesti“, a koja im omogućava da mirno žive sa svojom odlukom i „spoznajom“ o trenutku nastanka života.

S druge strane, trudnice koje se iz bilo kojeg razloga odluče na prekid trudnoće, to ne mogu učiniti u toj bolnici. A trebale bi moći, jer im je bolnica dužna pružiti zdravstvenu uslugu taman i angažiranjem liječnika ili liječnica izvan ustanove koja takve zahvate “ne radi”. 

Etička povjerenstva bolnica oformljena su u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, no kako se može iščitati iz javno objavljenih pravilnika, njihove preporuke i odluke zasnivaju se na moralnim i etičkim shvaćanjima njihovih članova i članica. Nevjerojatna je činjenica da su sva etička povjerenstva zdravstvenih ustanova, u kojima je pacijentica zatražila zdravstvenu uslugu, svoje odluke donijela u suprotnosti sa zakonom koji decidirano dopušta prekid trudnoće i nakon više od deset tjedana od začeća ako su posrijedi „teške prirođene tjelesne mane“, kao što je ovdje slučaj.

To nije etika, to je proizvoljno shvaćanje zakona i igranje vrhovnog suca. To je iživljavanje nad tijelom i životom žene koja radije riskira traumu javne osude dijeljenjem svoje priče s “tradicionalnom i katoličkom hrvatskom javnosti”, nego traumu rođenja bolesnog djeteta koje nema šanse preživjeti ili, ako i poživi kraće vrijeme, da se beskrajno muči. To nije etika, to je bolna sramota!

I zato apeliramo na žurno odobrenje zahtjeva gđe Mirele Čavajde za prekidom trudnoće, čije ćemo ime zapamtiti kao osobe koja se ima hrabrosti suočiti s onima koji joj uskraćuju njezina prava – prava na zdravstvenu skrb, medicinsku uslugu i na život kakav želi – dostojanstven i bez dodatne boli.”, stoji u priopćenju Foruma žena SDP-a.

Leave a Comment

Your email address will not be published.