SANDRA BENČIĆ / PEĐA GRBIN Treba regulirati rad agencija za naplatu potraživanja - Kanal 5

SANDRA BENČIĆ / PEĐA GRBIN Treba regulirati rad agencija za naplatu potraživanja

Nakon najnovijeg curenja više od sto tisuća osobnih podataka iz agencije za naplatu potraživanja EOS Matrix, među kojima su i podaci maloljetnika, Sandra Benčić (Možemo) i Peđa Grbin (SDP) pozvali su u ponedjeljak na zakonsko reguliranje rada tih agencija.

Podsjetili su kako su još prije mjesec i pol dana u saborsku proceduru uputili prijedlog zakona kojim bi se onemogućila prodaja potrošačkih kredita agencijama za naplatu potraživanja bez pristanka dužnika, već bi to vrijedilo samo između banaka, no prijedlog još nije na redu za raspravu.

Radi se o imenima, oibovima, adresama i brojevima telefona, znači svatko sada može vidjeti gdje bilo tko od tih ljudi kojima su podaci iscurili živi, svatko može znati da su nekome nešto dužni, kome i koliko, a da ne govorim da smo doslovno djecu izložili tome da su i njihovi podaci javnosti poznati i u kontekstu nekog dugovanja, rekla je Sandra Benčić, platforma Možemo! i najavila prikupljanje potpisa bi se zakonski prijedlog pogurao na dnevni red rasprave.

Dok se ne stvori regulatorni okvir, Benčić apelira na guvernera HNB-a Borisa Vujčića da odmah stavi moratorij na prodaju potrošačkih dugova koji se nalaze u kreditnim institucijama. Od Hrvatske udruge banaka traži da se očituje o solidarnoj odgovornosti banaka, koje su dugove prodale agencijama u kojima su dužnici manje zaštićeni.

Ovdje se radi o tome da u RH ne samo da ne postoji zakon koji bi regulirao kako radi ova djelatnost, već te agencije ne poštuju čak ni one zakone koje traže od njih kako će čuvati osobne podatke građana. Netko može te podatke uzeti i u vaše ime sklopiti ugovor s primjerice nekim telekomoperaterom, vi ćete za mjesec dva dobiti račun pa ćete se godinama na sudu natezati da dokažete da niste vi bili ti koji su taj ugovor sklopili, istaknuo je Peđa Grbin, SDP.

Nećemo stati samo na zakonu o zabrani prodaje dugova agencijama, kazao je Grbin. Najavio je da će već ovoga tjedna u saborsku proceduru biti upućen prijedlog izmjena Zakona o obveznim odnosima, kojima bi se reguliralo pitanje apsolutne zastare za određene potrošačke odnose, a čime bi se pomoglo žrtvama utjerivača dugova i ovršenima.

Benčić i Grbin naglašavaju da je Hrvatska dužna zaštiti građane od utjerivača dugova sukladno EU direktivi.

Želim čuti od Vlade zašto su im važniji utjerivači dugova od njenih građana pa tu direktivu ne želi implementirati u Hrvatsku, a rok je do kraja ove godine, rekao je Grbin.

Leave a Comment

Your email address will not be published.