Uskoro odluka o kraju epidemije, samo jedan novozaraženi u Hrvatskoj, nema pressica preko vikenda - Kanal 5

Uskoro odluka o kraju epidemije, samo jedan novozaraženi u Hrvatskoj, nema pressica preko vikenda

Hrvatski nacionalni stožer objavio je podatke za posljednja 24 sata u Hrvatskoj, imamo 1 novoboljelog, a umrla je ženska osoba na području Splitsko-dalmatinske županije. Evo glavnih naglasaka;

Vezano za odluku o kraju epidemije rečeno je kako je “odluku o kraju epidemije jedna epidemiološka procjena koja se bazira na temelju više indikatora.”

Vezano za izbore; “to je pitanje za državno izborno povjerenstvo, a ne za stožer. Kad dobijemo pitanja od Državnog izbornog povjerenstva onda će se struka sjesti i dogovorit ćemo se o tome”.

Na pitanje postoje li posebne preporuke Stožera i struke za hotelske praonice odgovoreno je; “Nema posebnih uputa, ako se obavlja uz mjere zaštite koje se primjenjuju i u cirkulaciji drugih bolesti, svi postupci koji se redovito koriste uništavaju virus.”

Kako je moguće da na letu Frankfurt – Zagreb nije bilo praznih mjesta i upozorenja za maske? To je pitanje za kompaniju jer mi smo dali vrlo precizne upute avio prijevozniku, odgovara Stožer. “Mi smo sve naše upute bazirali na preporukama, mi nismo propisivali obvezu nošenja maski. Mi smo senzibilizirali naše građane na to kad trebaju nositi maske.”

Na pitanje što će umjetnici u kazalištu s mizanscenom i pjevanjem, slijedio je odgovor; “Bilo bi dobro kada bi se oni s tim pitanjima obratili nama. U uputama ne piše da oni trebaju pjevati s maskama, mi smo propisali razmak puno veći nego inače da mogu pjevati”.

O radu nedjeljom

“Mi smo već nekoliko puta pričali o tome zašto je nedjelja neradni dan. Jer smo produžavanjem radnog vremena preko tjedna dobili više sati, i trebali sm onaći balans. Da spriječimo virus da se širi, svaki dan na tu vagu stavljamo mjere koje imamo i mogućnosti balansiranja. Htjeli smo na drugoj strani rasteretiti tu mobilnost. Nedjelja je dan kada mogu duže vremena i više boraviti u shopping centrima jer su slobodno, i smatrali smo da bi nedjelja bila dan koja će izbalansirati to… Mi smo tražili od APIS-a da temeljem fiskalnih računa nam da informaciju kojim danom se najviše prodaje,m i to je petak. Svi rekordi u zadnjih 10 godina su padali petkom. Mi smatramo da smo postigli taj balans.

Trgovci kažu da se zbog nerada nedjeljom radi puno veći pritisak na ostale dane u tjednu, a pogotovo na petak…

“Puštanjem rada nedjeljom ne bismo toliko rasteretili petak.”

O radnicima koji stižu iz Švedske?

“Nikakvog jamstva nema kod COVIDA. Garantiram vam da osoba koja je dogovarala njihov povratak je sve riješila što treba Dogovoreno je da osobe koje imaju simptome ostanu tamo. Kada će dolaziti dočekat će ih na granici i uzeti bris.

Jesu li zaraženi piloti s leta?

“Nema potrebe da odgovaram na to, već sam odgovorio”

O izborima i turistima

“Na epidem. struci nije da govori o tome kad bi bilo bolje, a kad lošije. Kad ćemo saznati datum, mi ćemo dati okvir.

Nema presica za vikend

“Naša sljedeća konferencija će biti u ponedjeljak u 14 sati. Dotad će stožer izdavati priopćenja s najnovijim podacima, vezano za eventualno novi broj oboljelih”, najavio je Božinović.

O izborima

“To je pitanje za državno izborno povjerenstvo, a ne za stozer. Kad dobijemo pitanja od DIP-a onda će se struka sjesti i dogovorit ćemo se o tome”.

O mobilnom timu

“To je bila riječ o odluci lokalnog stožera. To je njihov procjena bila”.

Posebne preporuke o hotelskim praonicama?

“Nema posebnih uputa, ako se obavlja uz mjere zaštite koje se primjenjuju i u cirkulaciji drugih bolesti, svi postupci koji se redovito koriste uništavaju virus”

Kako će građani sigurno izaći na izbore?

“Kada DIP uput zahtjev epidem. struci mi ćemo napraviti epide. okvir onako kako najbolje znamo sukladno našem znanju. Jako mi je teško odgovoriti jer ne znam što će točno DIP tražiti”

O letu Frankfurt-Zagreb, putnici se žale da nije bilo praznih mjesta, nije bilo upozorenja za maske. Tko je odgovoran?

Leave a Comment

Your email address will not be published.